Zeemansverhalen

warnow
Zeemansverhalen
De Warnow: het verhaal van een avontuur dat eindigde in een mythe

De documentaire ‘Warnow: reis naar het noorderlicht’ vertelt het waargebeurde verhaal van een groep avonturiers: de acht opvarenden van de tot zeilboot verbouwde loodsboot 'Warnow' waren onbekommerd, onschuldig en verbonden met elkaar door een lust naar vrijheid.

zeemanstaal
Yacht Life
Winactie: 'Zeemanstaal spreken we allemaal'

Zeemanstaal is in de Nederlandse taal in ons dagelijks taalgebruik verankerd. Ton van Schoonhoven schreef een boek over dit onderdeel van ons taalgebruik, en Nautique mag maar liefst vier exemplaren van dit interessante boek weggeven. 

kaart
Zeemansverhalen
Van de kaart: de baanbrekende ontwikkeling van navigatiesystemen

In een vreemde haven valt binnen drie seconden wel een restaurantje te vinden met Google Maps. Het lijkt alledaags, maar historisch gezien is het hebben van zulke geografische informatie bijna miraculeus te noemen.

elektroboot
Zeemansverhalen
De elektroboot: terug van weggeweest

Niets chiquer dan een elegante elektrische runabout... in 1900!

Batavia
Zeemansverhalen
De Batavia: een bloederig stukje Nederlandse scheepvaartgeschiedenis

Vele mensen zijn waarschijnlijk bekend met het verhaal van de Batavia: het Nederlandse VOC schip dat op brute wijze verging voor de kust van West-Australië. Maar het verhaal blijkt nog een gewelddadige laag te hebben. Wij nemen je mee in de historie van de Batavia: een bloederig stukje Nederlandse geschiedenis.

hohenzollern
Zeemansverhalen
Botige historiën: Keizer Wilhelm II's SMY Hohenzollern II

Het staatsjacht van de Duitse keizer Wilhelm II speelde een cruciale rol in de Julicrisis van 1914. Terwijl Europa z’n adem inhield ging de vorst een eindje varen.  

Gunilda
Zeemansverhalen
Wrakduiken

Er zijn van die accolades die je het liefst niet ontvangt. De officieuze titel ‘mooiste wrak van de wereld’ is bijvoorbeeld niet bepaald een etiket dat je graag op je bootje geplakt krijgt, hoewel het misschien wel een soort van troost biedt dat de boot tenminste móói gezonken is.

Chantecler
Zeemansverhalen
De avonturen van Chantecler

Eben-Haezer is in 1910 gebouwd en in de vaart genomen als visaak te Enkhuizen. Het schip werd ooit in Engeland verbouwd tot zeiljacht. Ze ging over van vader op zoon Van Veen en sinds vele jaren genieten twee generaties op Lemsteraakjacht Chantecler.

Record-brekende raceboot met twin-supercharged Ferrari V12 te koop
Zeemansverhalen
Record-brekende raceboot met twin-supercharged Ferrari V12 te koop

Deze unieke draagvleugel-raceboot zette in 1953 een snelheidsrecord dat tot de dag van vandaag niet verbroken is. Mocht u de middelen hebben, dan kan De Ferrari Arno XI van u zijn.

Botterrace en 100 jaar Zuiderzeewet
Zeemansverhalen
Botterrace en 100 jaar Zuiderzeewet

Van vrijdag 31 augustus tot en met zondag 2 september vormt Almere Haven het toneel van de achttiende editie van het Almere Haven Festival.

Oranje
Zeemansverhalen
Tentoonstelling over het iconische passagiersschip Oranje

Op 8 september 2018 opent Het Scheepvaartmuseum de tentoonstelling ms Oranje | Koers gewijzigd over het passagiersschip Oranje.

Zuiderzeewet
Zeemansverhalen
100 jaar Zuiderzeewet: Wachten op het water

Zonder de Zuiderzeewet had Nederland er vandaag de dag heel anders uitgezien. In 2018 vieren we het honderdjarig bestaan van de wet, die Nederland een stuk groter maakte.