Botterrace en 100 jaar Zuiderzeewet

Van vrijdag 31 augustus tot en met zondag 2 september vormt Almere Haven het toneel van de achttiende editie van het Almere Haven Festival.

Botterrace en 100 jaar Zuiderzeewet

Drie dagen lang bruist de sfeervolle haven in het oudste deel van Almere van de optredens van bekende orkesten, shantykoren en acts, een enorme brocante en antiekmarkt en kan er genoten worden van diverse proeverijen. Dit jaar speelt de Zuiderzeewet, die 100 jaar geleden werd aangenomen, een hoofdrol. Traditioneel wordt het festival afgetrapt met een spectaculaire botterrace.

Botterrace

Als relatief nieuwe haven doet Almere niet onder voor oudere steden aan de voormalige Zuiderzee. Zo heeft de stad ook een eigen botter. Deze wordt beheerd en onderhouden door vrijwilligers van de Stichting tot behoud van de Almeerse Botter AM1. Elk jaar organiseert de stichting als onderdeel van het Almere Haven Festival een botterrace. Deze vindt plaats op vrijdag 31 augustus en vormt daarmee meteen het startsein van het festival. Bedrijven en instellingen nemen het met gasten en bemanningsleden tegen elkaar op in een spannende race die jaarlijks veel bekijks trekt. Maar liefst 25 botters uit havens als Urk, Enkhuizen, Bunschoten Spakenburg, Kampen, Elburg, Vollenhove en Harderwijk doen mee.

Al vanaf 09.00 uur in de ochtend varen de botters één voor één de havenkom van Almere Haven in waar ze samen een prachtig plaatje opleveren. Bezoekers krijgen goed de kans de boten van dichtbij te bekijken. Na een welkom door de loco-burgemeester Jerzy Soetekouw vertrekken de botters vanaf 12.30 uur naar het Gooimeer waar de race wordt gevaren. Na afloop, rond 16.00 uur, varen de boten weer één voor één de haven in onder begeleiding van Shantykoor Almere dat ze vanaf de kade toezingt. Op zaterdag 1 september en zondag 2 september kunnen bezoekers van het Festival inschepen voor vaartochten van een half uur of een uur op één van de botters of op het startschip; de klassieke brandweerblusboot Jan van der Heyde II uit 1930, die ook Almere als thuishaven heeft.

Rabobank Almere Haven Festival

Wie naast botters ook liefhebber is van klassieke muziek, cultuur en kunst, moet sowieso naar Almere Haven komen. Er staan bijvoorbeeld bijzondere optredens van bekende orkesten en koren op het programma. Op zaterdag brengen het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Toonkunstkoor Amsterdam tijdens het Havenkom Concert verschillende fragmenten uit beroemde opera’s ten gehore. Het gratis concert vindt plaats in de sfeervolle havenkom van Almere Haven en biedt plaats aan maar liefst 5.000 man publiek. Ook op vrijdag en zondag kan genoten worden van diverse orkesten en optredens. De Zuiderzeewet krijgt op verschillende manieren aandacht in de programmering van het Almere Havenfestival. Zo staat zondag het Gitaarspektakel aan Zee op het programma. Vijftig gitaristen spelen een bijzonder repertoire waarbij dit jaar vanwege het thema een bijzonder waterorgel zijn opwachting maakt. De zee speelt ook de hoofdrol in het repertoire van de diverse shantykoren die zondagmiddag op het programma staan. Op drie verschillende podia bezingen koren uit binnen- en buitenland met shanty’s, zeemansliederen en ballades het rauwe leven op zee. De koren worden begeleid door accordeon, gitaar of slagwerk maar zingen soms ook volledig a-capella. Het Almere Haven Festival is ook de thuishaven voor een grote kunst-, brocante- en antiekmarkt. Daarnaast zijn er verschillende proeverijen, is er een wijnfestival met nostalgische trucks en worden op de gezellige terrassen in de havenkom bijzondere speciaalbiertjes geschonken.