De Nederlandse winnaars van de World Superyacht Awards 2024

Ook dit jaar is Nederland goed vertegenwoordigd in het lijstje van winnaars

winnaars

In februari werden de genomineerden van de World Superyacht Awards 2024 bekend gemaakt. Het werd op dat moment snel duidelijk dat Nederland nog steeds een hele belangrijke speler is in de wereld van de jachtbouw: meer dan tien Nederlandse jachten werden genomineerd in een van de verschillende categorieën. En hoewel een nominatie in dit geval al een prestatie op zich is, is het nog leuker om vervolgens ook te winnen. Daarom zetten we voor u de Nederlandse winnaars van dit jaar extra in het zonnetje.

Zeiljacht van het jaar

Een van de grootste prijzen die men kan krijgen is toch wel de titel "jacht van het jaar". Uit alle jachten die genomineerd zijn wordt – zowel in de categorie motorjachten als zeiljachten – een winnaar gekozen die het hele jaar deze prestigieuze titel mag dragen. Dit jaar is het zeiljacht van het jaar van Nederlandse bodem: Royal Huisman's Sarissa gaat met de prijs naar huis. Reden dat dit jacht hét zeiljacht van het jaar is geworden zijn onder andere haar "baanbrekende voortstuwingssysteem, state-of-the-art zeilen en tuigage en prachtige interieur van Liaigre", aldus BOAT International.

Rebuilt Yachts

Ook in de categorie "Rebuilt Yachts" valt een Nederlandse jachtbouwer in de prijzen. Ze moest opboksen tegen Newal van Heesen, Scintilla Maris van Damen en Jester van Pendennis, maar uiteindelijk kwam H3 van Oceanco als winnaar uit de bus. De doorslag kwam doordat het jacht beschikt over een "mate van verandering die moeilijk te overtreffen is". Oceanco heeft de voormalige Indian Empress aangepast aan de hedendaagse normen op het gebied van "technologie, veiligheid, mogelijkheden en duurzaamheid". Ze werd compleet aangepakt; zowel innerlijk als uiterlijk, en het resultaat verdiende de titel Rebuilt Yacht of the Year 2024.

Zeiljacht van 40 meter en langer

We noemden haar eerder al even in de categorie "zeiljacht van het jaar" maar ook in de categorie zeiljachten van 40 meter en langer sleept Sarissa van Royal Huisman de winst binnen. Sarissa is 59,7 meter lang, heeft een exterieurontwerp van Malcolm McKeon Yacht Design en een interieurontwerp van Liaigre. De reden dat Sarissa ook in deze categorie scoorde is omdat ze volgens de jury "spannender" was. Ook Royal Huisman's Nilaya was genomineerd binnen deze categorie.

Semi-waterverplaatsende of planerende motorjachten van 35 tot 39,9 meter

In deze categorie vinden we verschillende bekende jachten terug: de Pershing GTX116, Queen Tati, ontworpen door Vripack en Mulder Shipyard's Seaflower. En deze laatste is ook precies het jacht dat de winst in de categorie Semi-Displacement or Planing Motor Yacht, 35m to 39.9m behaalt. De juryleden benoemen vooral de "hoge bouwkwaliteit van het jacht, het smaakvolle custom interieur en de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding", aldus BOAT International.

Semi-waterverplaatsende of planerende motorjachten van 40 meter en langer

Royal Hakvoort Shipyard haalt met Milele deze titel binnen. De naval architecture van het jacht is verzorgd door Van Oossanen Naval Architects, het exterieur door Omega Architects en het interieur door Marin Hanff en de eigenaar van Milele. Vooral de kwaliteit van het jacht viel op en de onverwachte ruimtes aan boord.

Waterverplaatsende motorjachten 500GT tot 999GT

In deze categorie vonden we onder andere Reliance van Heesen Yachts en het opvallende This is It van Tecnomar. Maar de titel in deze categorie ging naar Entourage van Damen. De jury noemde het jacht een mooie evolutie van de bekende Amels 60. Een van de juryleden noemde Entourage volgens BOAT International: "Een boot die is ontworpen om plezier aan te beleven".

Eervolle vermelding

In de categorie 'Waterverplaatsende motorjachten van 1.000GT tot 1499GT' vonden we ook het geweldige Heesen-jacht Sparta. En hoewel de uiteindelijk prijs naar Alchemy ging, een jacht van de Italiaanse werf Rossinavi, vond de jury het belangrijk Sparta van Heesen eervol te vermelden als "de beste Heesen die [ze] ooit [hebben] gezien". En dat is ook een geheel verdiende eervolle vermelding op onze website waard.

Gefeliciteerd aan alle winnaars!

Holland's Glorie
  • BOAT International
  • Ruben Griffioen