Hybride elektrisch superjacht: het Nederlandse Feadship laat 92 meter lange Project 1012 te water

Het grote jacht wordt klaargemaakt voor haar sea trials en is de eerste Feadship die de Hybrid Electric notatie krijgt. 

elektrisch

Deze week was het weer raak in Makkum: de superjachtspotters konden hun geluk niet op want niemand minder dan Feadship toverde weer een pareltje tevoorschijn. Het superjacht Project 1012 verliet de loods om de volgende stap van haar bouwproces in te gaan: de afbouw met daarna haar sea trials. En het gaat in dit geval niet om zomaar een superjacht: Project 1012 is het eerste jacht van Feadship dat de stempel Hybrid Electric meekrijgt; een mooie stap in de richting van een duurzame jachtwereld.

Indrukwekkend gezicht

Een superjacht dat de loods verlaat is altijd een behoorlijke verschijning, maar dit specifieke jacht gaat richting de 100 meter in lengte en dat zorgt voor een nog indrukwekkender gezicht. Project 1012 heeft een traditionele boeg en "scherp afgeschuinde buitencontouren" die het jacht een klassieke maar toch ook moderne look geven. Ze is ontworpen door Sinot en een aan de eigenaar gerelateerd ontwerpbureau met natuurlijk naval architecture van Feadship's eigen De Voogt Naval Architects.

Feadship naar wens

De eigenaar van dit nieuwe jacht is een bekende van Feadship die dus ook al flink wat ervaring met jachten én de werf heeft. Het jacht werd voornamelijk gebouwd omdat deze Feadship-liefhebber een jacht wilde met ruimere beach club; dit nieuwe jacht beschikt over een beach club die maar liefst een kwart van de totale lengte van het benedendek beslaat. Men kan twee delen van het platform uitvouwen om in totaal 165 vierkante meter aan loungeruimte te creëren.

Hybrid Electric Class

Bijzonder aan dit Feadship-jacht is dat ze de Hybrid Electric Class-notatie draagt; als eerste Feadship uit de vloot. Ze heeft twee hoofdmotoren die gekoppeld zijn aan PTO/PTI elektromotoren van 560kW elk. Daarnaast wekken de e-motoren elektriciteit op voor aan boord en generatoren en accu's verzorgen het nodige elektrische vermogen.

Holland's Glorie
  • Feadship
  • Feadship