Nederlandse zeilster Arianne van de Loosdrecht mikt met deelname nieuw team op Route du Rhum 2026

De 30-jarige zeilster won vorig jaar nog de VO65 Sprint Cup tijdens The Ocean Race, zal in de zomer tijdens de Women's America's Cup meezeilen en is nu geselecteerd voor het Upwind by MerConcept team.

Arianne

In 2026 vindt de volgende editie van de Route du Rhum plaats; een solo, non-stop race over de Atlantische Oceaan die begint in Saint-Malo Frankrijk en eindigt in Point-à-Pitre op Guadeloupe. Omdat 2026 helemaal niet meer zo ver weg is als het lijkt – de tijd vliegt – kijken professionele zeilers ook alvast vooruit. En de Nederlandse Arianne van de Loosdrecht zet concrete stappen om deelname aan deze Route du Rhum werkelijkheid te maken. Na een vier dagen lange intensieve selectieperiode is de zeilster geselecteerd voor het Upwind by MerConcept team; een nieuw team dat wel eens de gouden ticket richting deelname aan de Route du Rhum zou kunnen worden.

Upwind by MerConcept

Het gaat om een team dat volledig bestaat uit vrouwelijke zeilsters. MerConcept wil deze vrouwen de mogelijkheid geven om op topniveau te kunnen racen. Het team zal in 2025 deelnemen aan vijf wedstrijden in de nieuwe Ocean Fifty series. Maar ook de Route du Rhum staat op het lijstje van mogelijkheden voor de professionele zeilsters in het team. Op de website van Upwind by MerConcept staat dat het doel is om "een van [de zeilsters] te begeleiden naar de startlijn van de Route du Rhum". In totaal wilden zo'n 120 deelnemers uit 30 verschillende landen meezeilen in het nieuwe team. Uiteindelijk werden zestien zeilsters, waaronder Van de Loosdrecht, uitgenodigd in Frankrijk voor de intensieve selectiedagen en werden zeven kandidaten geselecteerd voor het team van 2024/2025. Italiaanse Olympisch zeilster Francesca Clapcich zal het team leiden: “Ik heb vertrouwen in de geselecteerde atleten, een mix van gevestigde zeilsters en opkomend talent. Deze groep zal profiteren van de ondersteuning en kennis van MerConcept, één van de meest ervaren technische en prestatieteams in onze sport. Ik vind het geweldig om dit jaar met deze zeven andere zeilsters te gaan racen als Upwind by MerConcept in de Ocean Fifty."

Nieuwe carrièrestap

Voor Arianne van de Loosdrecht, die vorig jaar al een mooie overwinning boekte tijdens de Ocean Race VO65 Sprint Cup met team WindWhisper én die dit jaar meedoet in de Puig Women’s America’s Cup in Barcelona, is dit een geweldige volgende stap in haar carrière. De 30-jarige zeilster is dan ook uitermate tevreden met haar plek in het nieuwe team: "Vooraf zag ik de lijst met aanwezige dames en dacht ik wel, dit is een sterke groep. Dus ik wist dat het een mooie en uitdagende week testen en zeilen zou worden met Upwind by MerConcept .... Terugkijkend was het heel cool en ik ben blij dat ik het heb gehaald, want het was geen makkelijke selectie." Als vrouwelijke zeilster met geweldige prestaties op haar naam krijgt Van de Loosdrecht een voorbeeldfunctie voor jonge meiden: "In het verleden heb ik regelmatig gedacht ‘een vrouw heeft dat nog nooit gedaan of misschien kan ik het niet’. Maar inmiddels ben ik erachter dat als je iets wilt en erin gelooft dat het kan, dat je dan echt heel ver kan komen en veel kan bereiken. Ik hoop dat we met dit project ook jonge meiden kunnen laten zien dat alles mogelijk is. En dat ik daar een onderdeel van mag zijn is fantastisch. Ik pak graag die voorbeeldrol.”

Nieuws
  • Team DutchSail, Upwind by MerConcept
  • JAJO Team DutchSail