24 uur zoveel mogelijk zeemijlen maken: de inschrijving voor de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace is geopend

Op 30 en 31 augustus zal de 59e editie van de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace plaatsvinden; een uitdaging op het gebied van navigatie en uithoudingsvermogen mét een flinke portie gezelligheid

24 uurs

Ieder jaar wordt een van de grootste kajuitzeilevenementen in Noord-Europa georganiseerd: de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace. Honderden boten vertrekken vanuit verschillende havens om vervolgens 24 uur lang te zeilen. 24 uur waarin de verschillende teams zoveel mogelijk zeemijlen moeten afleggen. Op 30 en 31 augustus gaat de 59e editie van de race van start en dat betekent dat men zich ook weer in kan schrijven voor deze zeilrace op eigen 'bodem'. Inschrijven kan HIER.

Veranderingen

De wedstrijd is, vergeleken met vorige jaren, op bepaalde punten veranderd. Zo zijn er deze editie drie startgroepen in plaats van vier. Op vrijdagavond 30 augustus vertrekken honderden zeilboten verdeeld over deze drie startgroepen uit dertien havens langs het Marker- en IJsselmeer en de Waddenzee om vervolgens in Medemblik te eindigen – mét een feestelijk onthaal. Een van de nieuwe startlocaties van dit jaar is Den Helder, deze startlocatie vervangt Kornwerderzand. Volgens Klaas Jan Kroon, voorzitter van het 24 Uurs comité, komt dit door werkzaamheden: "In Kornwerderzand wordt druk gebouwd. Vorig jaar bleek daar te weinig ruimte om te starten en dus hebben we nu voor Den Helder gekozen. Dat levert tegelijkertijd een grotere puzzel op en dus meer uitdaging voor de zeilers."

Puzzel

Die puzzel hangt samen met het feit dat de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace een navigatierace is: men moet in 24 uur zoveel mogelijk zeemijlen maken maar mogen de vastgestelde rakken op de meren en de Wadden- en Noordzee maar twee keer zeilen. Dit betekent dat men goed moet navigeren en Den Helder als nieuwe startplek maakt die uitdaging nog groter: "Vanuit Den Helder is het zo’n halve mijl naar de eerste boei, waarna de zeilers kunnen kiezen om via de Noordzee rondom de eilanden te zeilen, over het wad naar Kornwerderzand of meteen terug te schutten naar het IJsselmeer. Afhankelijk van de stroom en wind zijn er meer mogelijkheden voor de eerste rakken. We denken daarmee een uitdagend element te hebben ingebouwd voor de deelnemers", aldus Kroon.

Volgen

Wilt u niet meedoen maar de race wel graag volgen? Dan heeft u geluk: alle deelnemers aan de wedstrijdklasse moeten een AIS met transponder aan boord hebben en deze tijdens de wedstrijd laten uitzenden. Dat betekent dat u de wedstrijd 24 uur lang via de website van de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace kunt volgen. Deelname aan de wedstrijd kan in de wedstrijdklassen ORC Club volbemand en doublehanded, Ronde- en Platbodemjachten, VKSJ (klassieke) jachten, en in de tocht met niet-gemeten kajuitzeiljachten.

Op het water
  • 24 Uurs Zeilrace
  • Laurens Morel - Salty Colours