Het taxeren van een boot: hoe doe je dat nu eigenlijk?

Bij de koop of verkoop van een boot is de prijs natuurlijk geen klein onderdeel. Maar hoe bepaal je wat een boot echt waard is?

Taxeren

Er gaat niets boven het open water, omringd door het eindeloze blauw van de lucht en de zee. Of men nu zeilt, vist of gewoon geniet van een ontspannen cruise, op een boot zijn is een ervaring die altijd een verfrist gevoel geeft. En die ervaring wilt u, als ervaren schipper natuurlijk graag met anderen delen. Vooral als u zelf een nieuw jacht op het oog heeft en uw oude vaartuig ook zeker een toekomstige eigenaar erg gelukkig kan maken. Maar zowel de koop als verkoop van een boot kan een behoorlijk intensief en zenuwslopend proces zijn. Want hoe weet u nu of u niet te weinig of te veel vraagt voor uw geliefde schip? Of dat u niet te veel geld neertelt voor een matig sloepje. Tijd voor een opfriscursus op het gebied van waardebepaling.

Factoren voor waarde

Wanneer we het hebben over de waarde van de boot, zijn er bepaalde factoren die dit kunnen beïnvloeden. Vooral de leeftijd en de staat van het vaartuig spelen een grote rol bij de bepaling van de waarde. Want ook boten zullen, net als auto's en andere voertuigen, uiteindelijk alleen maar in waarde verminderen. De fysieke staat van de boot heeft ook invloed op haar waarde: potentiële kopers zullen waarschijnlijk meer betalen voor een goed onderhouden vaartuig dan voor een die duidelijk verwaarloosd is.

Maar leeftijd en conditie zijn niet de enige factoren die een rol spelen bij de waardebepaling van een boot. Zaken als modeljaar, grootte, motortype, uitrusting, accessoires, onderhoudsgegevens, locatie en reputatie van de verkoper hebben allemaal invloed op de uiteindelijke verkoopprijs. Het kan ook nuttig zijn om recente verkoopprijzen van soortgelijke boten te bekijken.

Waarde bepalen met een taxatie

Om te bepalen hoeveel uw (toekomstige) boot waard is, kunt u een professionele taxateur inhuren die gespecialiseerd is in boten. Dit kan ook online gedaan worden. Professionals kunnen verschillende aspecten van uw boot beoordelen, zoals de integriteit van de romp en de mechanische staat, en ook alle documenten met betrekking tot de eigendomsgeschiedenis inspecteren. Na al deze factoren in overweging te hebben genomen kunnen ze een nauwkeurige taxatie geven die zal helpen bij het onderhandelen over de prijs tijdens koop- of verkooptransacties.

Onderzoek is de sleutel

Mocht u de taxatie van uw boot toch zelf op u willen nemen, dan zijn er een aantal tips om dit zo goed mogelijk te laten verlopen – immers u bent geen professional, en wanneer het uw allereerste (ver)koop is zult u vast wat terughoudender zijn. De beste manier om een nauwkeurige schatting van de waarde van je boot te krijgen is door wat onderzoek te doen. Kijk naar vergelijkbare boot modellen en vergelijk ze met de boot die u op het oog heeft. Het gaat dan bijvoorbeeld om grootte, kenmerken en conditie. Als u een gebruikte boot koopt, houd dan rekening met eventuele waardevermindering of slijtage sinds de aankoop.

De waarde maximaliseren 

Zoals bij elk product of dienst die u van plan bent te verkopen geldt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat alles er op zijn best uitziet voordat u het op de markt brengt. Neem de tijd voor renovaties, zodat het er op zijn best uitziet wanneer potentiële kopers langskomen. Als er reparaties nodig zijn of verbeteringen die de algemene waarde zouden verbeteren, dan is dit hét moment om die uit te voeren. Zorg ook dat u onderhoudsgegevens bij de hand houdt wanneer u uw boot wilt verkopen. Ook wanneer u een nieuw jacht gaat kopen, is het belangrijk een overzicht te hebben van het onderhoud aan het jacht. Zo kunt u eventuele gebreken vroegtijdig opsporen en kunt u de waarde van het jacht waar nodig aanpassen. Onderhoudsgegevens kunnen ook een beslissende factor zijn in de keuze van iemand om uw boot te kopen in plaats van een andere verkoper die iets soortgelijks aanbiedt voor dezelfde prijs.

Het taxeren van een jacht is niet altijd eenvoudig, maar het kan zeker helpen om een goede koop of verkoop te bewerkstelligen. Met wat onderzoek en kennis over de huidige markttrends, plus hulp van een ervaren taxateur (indien nodig), zult u er zonder moeite achter kunnen komen hoeveel uw vaartuig werkelijk waard is voordat u het koopt of verkoopt – zodat u elke keer een eerlijke deal krijgt.

Yacht Life
  • Unsplash