Baby aan boord: hoe zeil je de wereld rond met een baby?

Voor de nieuwste Nautique spraken we Kelly Bontje, een zeilster die rond de wereld zeilde met een baby. Maar hoe maak je je schip babyproof?

baby

“Met een kleine baby de boot op? Je bent niet goed bij je hoofd”; een uitspraak die Kelly Bontje* en haar partner David te horen krijgen wanneer ze besluiten om na de geboorte van hun zoontje Finn weer op hun Amel Super Maramu ‘Ker Marie’ te gaan wonen – mét de dreumes van drie maanden oud. Want vooral wanneer een baby oud genoeg wordt om te kruipen, en dus op ontdekkingsreis te gaan aan boord, wordt het belangrijk om te kijken naar de juiste maatregelen om met een klein kind te zeilen. In de allernieuwste Nautique vertelt Kelly Bontje haar verhaal en wij zetten graag een aantal andere tips op een rijtje voor de zeiler die hetzelfde van plan is.

*Niet op de foto afgebeeld

Genoeg schaduw

Een belangrijk onderdeel van de reis is natuurlijk zonneschijn. We vertrekken veelal naar zonnige bestemmingen en hoewel vitamine D natuurlijk geen kwaad kan, kan een verbrande huid wél kwaad. Al helemaal bij kleine kinderen. Daarom is het belangrijk om genoeg schaduwplekken aan boord te creëren. Niet alleen handig voor de baby maar ook voor uzelf.

Schuimtegels

De cockpit kan makkelijk babyproof gemaakt worden met kleurige schuimtegels. Normaal gezien worden deze gebruikt in huis als speelplek voor kinderen maar ze kunnen net zo makkelijk in de boot gebruikt worden. Geen speeltegels bij de hand? Dan werken yogamatten net zo goed. Zo verandert u de verschillende ruimtes aan boord in kleurrijke speelparadijzen waar de baby zonder vallen en stoten kan spelen.

Zitzak

Een makkelijke manier om van elke ruimte een slaap- of zitplek te maken, is een zitzak. De flexibele zakken zijn makkelijk in onmogelijke hoeken te installeren en dat betekent dat u overal een rugleuning kunt installeren – of zelfs een bed. Professionele zeilers gebruiken deze zitzakken ook wel om op te slapen tijdens grote races zoals de Vendée Globe.

Overal klittenband

Klittenband kan goed helpen bij het vastzetten van bepaalde zaken aan boord die niet zomaar los mogen raken maar wel los moeten kunnen wanneer nodig. Zoals de deuren van hutten of kastjes, losse bakken (bijvoorbeeld speelgoed) en andere losse dingen die gevaarlijk zouden kunnen zijn.

Autostoeltjes

Om een veilige zitplek aan boord te creëren kan men autostoeltjes gebruiken. Deze zijn stevig, veilig, en vaak ook redelijk makkelijk te installeren. Zo kan het kind zitten waar u bent zonder heen en weer te schuiven en te vallen. Vaak zijn dit soort stoeltjes ook redelijk makkelijk te verplaatsen en kunt u uw baby ook makkelijk meenemen naar een andere ruimte.

Netten

Het is ook handig om op verschillende plekken netten en/of 'lee cloths' te installeren. Zo kunt u de baby als het ware 'opsluiten' in de kooi zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat zij gewond raakt of uit bed rolt. Zorg wel dat deze hoog en lang genoeg zijn zodat het kind er niet alsnog uit kan klimmen of glijden. De netten kunnen ook aan de relingen van de boot geïnstalleerd worden als extra veiligheidsmaatregel om van boord vallen te voorkomen.

Natuurlijk is geen kind hetzelfde en dat betekent dat sommige bovengenoemde maatregelen overbodig blijken óf dat de lijst juist niet uitgebreid genoeg is. Nog een altijd belangrijke items op de lijst zijn: een goed uitgeruste EHBO-kit met antibiotica, EpiPennen en medicijn tegen zeeziekte. Kinderen hebben specifieke medicijnen nodig en kunnen dus vaak niet hetzelfde nemen als dat u zelf zou doen. Ook reageren kinderen anders op de omstandigheden op zee. Het is dus belangrijk om te weten wat u in welke situatie moet gebruiken. Daarnaast is echt schoon water belangrijk en is een watermaker dus geen overbodige luxe.

Op het water
  • Yachting Monthly
  • Adobe Stock