Royal Huisman kondigt record brekend nieuw jacht aan: Noir zal het hoogste sloeptuig ter wereld krijgen

Het sloeptuig zal 93 meter hoog worden, een lengte waarmee de werf wereldrecords zal breken

Noir

Dat Royal Huisman nieuwswaardige jachten maakt is niets nieuws; van de bekende Flyers, de Sea Eagle en het relatief nieuwe droomjacht Nilaya… In Vollenhove weten ze wat ze doen. Maar de werf kondigde vandaag ook weer een spraakmakend nieuw project aan: het nieuwe zeiljacht Noir zou een record brekend jacht zijn met een sloeptuig van maar liefst 93 meter hoog.

Droomjacht

Elk jacht dat de werf in Vollenhove verlaat is uniek en Royal Huisman bewijst keer op keer weer dat ze weten hoe een droomjacht gebouwd wordt. Want ook deze nieuwe Noir lijkt dromen waar te gaan maken. Hoewel we op dit moment alleen nog een teaser hebben van een tekening van het jacht, belooft het persbericht veel. Het ontwerp komt van de hand van Malcolm McKeon, de jachtontwerper die ook verantwoordelijk is voor het ontwerp van Royal Huisman’s Sarissa, die bij Boat International’s Design & Innovation Awards verschillende prijzen in de wacht sleepte: “We zijn erg blij om weer bij Royal Huisman te mogen bouwen”, aldus Malcolm McKeon. “Nadat we onze bekroonde Sarissa van 59,7 meter/196 voet daar hebben gebouwd, zijn we goed op de hoogte van de technische vaardigheden, innovaties en het niveau van vakmanschap van de scheepswerf.”

Wereldrecord

En dat betekent dat deze nieuwe Noir alleen maar nóg beter kan worden. Op papier breekt ze in ieder geval al records: het jacht zal, zodra ze klaar is, in de top 10 van de grootste zeiljachten ter wereld komen te staan. En met haar masthoogte van 93 meter zal ze direct de nummer 1 van het lijstje ‘’s werelds hoogste sloep’ sieren. Haar doorvaarthoogte is zelfs 4 meter hoger dan die van het huidige jacht met die titel. McKeon heeft haar ontworpen met een omgekeerde boeg en een vliegende brug. Ze zal beschikken over “grote glaspartijen en opvouwbare platforms” om de verbinding met de zee te waarborgen. Haar eigenaar wilde snelheid, kracht en responsief vaargedrag en dat is precies wat Royal Huisman gaat leveren.

Noir

Details die op dit moment bekend zijn: Rondal levert de mast, giek en geïntegreerd zeilsysteem, ze zal gebouwd worden met een volledig aluminium constructie met hulpstroomvoorziening door elektrische aandrijvingen, én ze zal haar naam eer aandoen; de dekuitrusting zal zwart zijn, evenals haar ramen. Over het interieur weten we nog weinig maar het ontwerp komt van de hand van GCA Architects uit Barcelona.

Het jacht belooft in ieder geval weer een grote mijlpaal te zijn in de geschiedenis van de werf. CEO Jan Timmerman vertelt: “Van de honderden schepen die onze scheepswerf in haar geschiedenis heeft opgeleverd, zal Project 411 ons vierde jacht zijn in de top 10 van grootste zeiljachten ter wereld.”

Holland's Glorie
  • Royal Huisman
  • Royal Huisman