5 mythes die u nog steeds gelooft over varen op de Atlantische Oceaan

Gelooft u nog in deze mythes?

Atlantische Oceaan

De Atlantische Oceaan oversteken; voor velen een mooie droom en voor sommigen een nachtmerrie waar ze niet aan moeten denken. Beide kan komen omdat er veel mythes en onwaarheden bestaan over het zeilen op deze grote oceaan. Sociale media verheerlijken de ervaring terwijl de media juist ook de angst kan versterken. We zetten vijf van deze mythes voor u op een rijtje.

De haven is voor sukkels

Als we ergens een geromantiseerd beeld van hebben, dan is het wel van het ankeren in blauwe wateren in de buurt van een heerlijk tropisch eiland. Ver van de volgelopen havens met hordes toeristen; helemaal alleen in uw eigen paradijsje. Ankeren is voor de échte zeilers en de havens zijn voor de beginners, dat is hoe de mythe luidt. Maar dat ankeren kan behoorlijk wat problemen met zich meebrengen. Want niet elke schilderachtige ankerplek is ook daadwerkelijk geschikt om te ankeren. Een ankerplek kan al snel van een paradijsje veranderen in een nachtmerrie door hevig schommelen vanwege gieren – en wat dacht u van krabben? Hoewel ankeren zeker zijn charmes heeft, is er niets mis met het aanmeren in een haven. Vooral omdat er ook zeker havens zijn waar de kosten laag liggen.

Weersvoorspellingen zijn de sleutel

Natuurlijk is het zeker goed om voorbereid op reis te gaan – mét de weersvoorspellingen bij de hand. Het is alleen altijd aan te raden om zelf ook goed op te letten en niet blindelings te vertrouwen op wat het weerbericht zegt. Anders wordt u opeens geconfronteerd met een flinke windkracht terwijl u rekende op een lichte bries. Daarnaast zijn er onderweg verschillende factoren die uw zeilreis kunnen beïnvloeden, zoals bijvoorbeeld katabatische winden. Yachting Monthly adviseert dan ook: neem de windkracht die voorspelt wordt en tel daar dan 10 knopen bij op. En houdt zelf altijd een oogje in het zeil. Uw ervaring en kennis zijn zeker waardevol tijdens een reis als deze.

Orka's zijn levensgevaarlijk

Goed, de orka's hebben flink huisgehouden op verschillende plekken op zee en hebben een behoorlijke reputatie opgebouwd. Ze moeten ook zeker niet onderschat worden en een goede voorbereiding is essentieel. Maar deze orka's zijn geen moordmachines die het op nietsvermoedende zeilers gemunt hebben. Volgens onderzoek blijkt namelijk dat maar 1 op de 100 boten die door hun natuurlijke leefgebied varen, daadwerkelijk aangevallen wordt door deze orka's. En de schatting is dat maar 1 op de 5.000 boten ook daadwerkelijk zinkt tijdens zo'n aanval. Dat valt behoorlijk mee, toch?

De Carieb als eindbestemming

Voor veel mensen is het Caribische gebied de ultieme bestemming. Maar wij spreken ook regelmatig mensen die niet zo enthousiast zijn over de eilanden. Natuurlijk, de Caraïben zijn prachtig, zonovergoten en zeker een romantische bestemming. Maar het heeft ook zeker zijn nadelen. Het eten is behoorlijk duur, de warmte kan het plezier flink verlagen. Daarnaast is het weer onvoorspelbaar en kan het oversteken tussen eilanden behoorlijk ruig worden. Er zijn genoeg andere mooie bestemmingen om te verkennen. U heeft net de Atlantische Oceaan overgestoken, tijd om de omgeving te verkennen!

De zon maakt de reis compleet

Wij zijn fervent zonneaanbidders; met de boot op het water op een mooie zomerdag? Daar zeggen wij geen nee tegen. Maar tijdens een tropische reis is twaalf uur per dag zonnebaden zeker niet aan te raden. Een zwoel zonnetje tijdens het varen kan geen kwaad en u hoeft u ook zeker niet te verstoppen voor deze goudgele vriend, maar zorg altijd voor een goede voorbereiding. Neem genoeg water mee aan boord, smeer met zonnebrand, draag hoeden en zonnebrillen, en installeer een goede bimini die u beschermt tegen de brandende zon. Ook zijpanelen kunnen geen kwaad: zo blijft u in ieder geval goed beschermd.

Op het water
  • Yachting Monthly
  • Adobe Stock