Zeilen in de winter? Dat kan met deze leuke activiteiten

Mist u de wind in uw haren en voelt u zich dapper? Dan zijn deze activiteiten wellicht iets voor u

winter

Hoewel de temperaturen weer iets aangenamer worden, zitten we nog steeds in de wintertijd. En dat betekent dat de meeste zeilers de boot in de winterstalling hebben staan. Sommigen van u kiezen het ruime sop in warmere oorden maar mocht u die luxe dit jaar niet tot uw beschikking hebben dan hebben wij een aantal activiteiten verzameld om de zeilhonger te stillen. Activiteiten voor echte dare devils, welteverstaan.

Blokarten

Zeilen alleen in het water? Maar natuurlijk niet. Ook op het strand kunt u in een klein zeilkarretje spelen met de wind. Deze 'roadboat' heeft drie wielen en een zeil dat ervoor zorgt dat de zogenoemde blokart over het strand scheurt. Deze sport wordt ook wel strandzeilen genoemd én wordt ook wel bestempeld als de meest eenvoudige vorm van zeilen. Dat zou voor een geoefende zeezeiler dus geen enkel probleem moeten zijn. U bepaalt de stand van het zeil en stuurt met het voorwiel. Het zou in de praktijk niet heel veel verschillende van zeilen op het water. Perfect dus, om die zeilkriebels te stillen.

IJszeilen

Hoewel het hier in Nederland niet meer zó koud is – en waarschijnlijk ook niet zal worden – zijn er buiten de grenzen van ons land verschillende mogelijkheden om te gaan ijszeilen. Deze ijszeiljachten hebben een lichtgewicht romp en bewegen op drie glijders over het bevroren water. De snelheid kan oplopen tot zo'n 170 kilometer per uur. Het ijszeilen zelf bestaat al sinds 1600, toen het nog gebruikt werd als een methode van transport. Maar sinds 1840 is het ook een heuse sport en kijken vele Nederlanders elk jaar reikhalzend uit naar de start van het ijszeilseizoen. Rond deze tijd kan ijszeilen bijvoorbeeld in Zweden, Polen en soms ook in Duitsland.

Zeilen zonder water... durft u het aan?

Op het water
  • Zeilspot
  • Adobe Stock