Vier de voorjaarsvakantie in Batavialand met smaken uit het verleden

Een pannetje raasdonders, gortepap en scheepsbeschuit; in Batavialand kunt u in de voorjaarsvakantie authentieke scheepsgerechten proeven

Batavia

Van 10 t/m 25 februari viert Batavialand de voorjaarsvakantie en dat betekent volop vermaak met leuke activiteiten. Een van deze unieke belevenissen is een culinaire ontdekkingsreis waarbij eten aan boord centraal staat. U leert alles over het eten aan boord van historische schepen en u kunt zelfs een aantal van deze gerechten proeven. Zo staat zuurdesemroggebrood, gortepap en scheepsbeschuit op het 'menu'. Een historische ontdekkingstocht met een culinair tintje dat u meeneemt naar smaken uit het verleden.

Eten tijdens de reis

400 jaar geleden zag het eten aan boord er heel anders uit dan wat wij nu in onze hypermoderne keukens in elkaar flansen. Een historisch schip had een veel minder uitgebreide menukaart en u kunt deze voorjaarsvakantie in Batavialand zelf ervaren hoe het verleden smaakte. In het museum leert u alles over de gerechten die gegeten werden tijdens de reis naar het Oosten en u mag zelfs proeven van deze verschillende maaltijden. Daarnaast is ook de Taveerne, het restaurant van het museum, uitgerust met een aantal authentieke gerechten zoals het pannetje 'raasdonders'.

Culinaire geschiedenis

Voor geschiedenisliefhebbers is er ook genoeg te genieten: scheepswrak NK47-II – oftwel: Queen Anne – werd in 2018 in een akker in Flevoland gevonden en in de voorjaarsvakantie is een deel van de vondsten uit het schip voor het eerst te zien in het museum. Ook deze voorwerpen staan geheel in het teken van de culinaire geschiedenis: het gaat namelijk om eetgerei van vroeger. Ook de tentoonstelling 'Mooi Goed! – Spullen boven water' is nog te zien tot half maart en presenteert voorwerpen uit het Nationaal Scheepsarcheologisch Depot op unieke wijze. En op zondag 18 februari is het Levende Geschiedenis Dag waarbij de Batavia na 400 jaar weer bemand is door acteurs gekleed in historische kleding. De zeelieden vertellen verhalen en beantwoorden vragen over het leven van een zeevaarder in de 17e eeuw.

De gehele periode van 10 t/m 25 februari biedt volop vermaak met elke zaterdag het afvuren van het kanon om 14:00 en 15:00 uur en plezier voor het hele gezin gedurende de hele voorjaarsvakantie. Perfect voor een dagje uit dit weekend.

Culinair
  • Batavialand
  • Batavialand