Varen door de geschiedenis in natuurgebied Weerribben-Wieden

Een tip voor de zomer: varen door Weerribben-Wieden, een gebied met een rijke geschiedenis en historische hotspots

weerribben

Nationaal Park Weerribben-Wieden is, met zijn 10.000 hectare aan groen, water en wezens het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. De locatie van het park speelde een grote rol in de Nederlandse geschiedenis en is gemaakt door de turfstekers van vroeger. En deze aaneenschakeling van meren, plassen, slootjes en hooilanden op de grens van vier provincies is een goede bestemming voor een vaartocht deze zomer. Of u dat nu per kano wilt doen, in een fluisterboot of in uw eigen sloep.

Historische plaatsen

Voor dit gebied zijn verschillende vaarroutes te vinden, allemaal variërend in lengte. U kunt dus zelf bepalen hoe lang u onderweg zult zijn én wat voor route u neemt. Zo kunt u bijvoorbeeld een lekker lang weekend varen, een midweekje of een hele week, en kunt u kiezen tussen een toeristische route of een meer rustgevende tocht. De route die we hier toelichten is een route van 110 km. U begint de route in het historische Vollenhove, dat lange tijd het bestuurlijke centrum was van Noordwest Overijssel. Vanuit Vollenhove vaart u naar Blokzijl, ook een plaats met een rijke geschiedenis; zo werden hier vijandige Spaanse schepen tegengehouden ten tijde van de Spaanse oorlog.

Steenwijk

Na Blokzijl vaart u door naar het Giethoornsche Meer en Ossenzijl om vervolgens in Steenwijk uit te komen. Nog een plek met een verhaal. Steenwijk speelde een grote rol in de Tachtigjarige Oorlog. De stad heeft gezellige winkelstraten gevuld met monumenten die herinneren aan deze oorlogsgeschiedenis. Daarnaast vindt u in deze stad ook nog oude stadswallen waar u overheen kunt wandelen. Na een bezoek aan Steenwijk vaart u door naar Giethoorn, een plek die ieder wel bekend is. Voor de toerist die nog niet bekend is met Holland's Venetië is het de moeite zeker waard. Voor mensen die het liefst uit de buurt van deze toeristische trekpleister willen blijven is het aan te raden door te varen naar Zwartsluis. Deze plaats staat helemaal in het teken van de watersport, een connectie die voorkomt uit de historie van de plek als 'poort naar het noorden'.

Uitbreiding

Bent u dan nog niet uitgekeken, dan kunt u de tocht uitbreiden met een bezoek aan Genemuiden. Mocht u uw tocht iets korter willen houden, dan vaart u in een keer door naar Kampen via Hasselt en Zwolle. Vanuit Kampen bent u na ongeveer vier uur varen weer in Vollenhove. Houdt wel rekening met het weer én de brug- en sluistijden.

Op het water
  • Visit Weerribben-Wieden, Natural Yachts
  • Adobe Stock