Toerist in eigen land: dit zijn de mooiste écht Hollandse vaarbestemmingen

Een idyllisch tafereeltje met molens, water, weilanden; kenmerken van het typisch Nederlandse landschap. Maar wist u dat deze prachtige Hollandse karakteristieken perfect vanaf het water te aanschouwen zijn? Dit zijn de mooiste écht Hollandse vaarbestemmingen.

vaarbestemmingen

Varen in Nederland wordt soms behoorlijk onderschat. We denken soms dat we ons voor een heerlijke vakantie voornamelijk in buitenlandse wateren moeten begeven. Maar ook de Nederlandse natuur en cultuur heeft genoeg te bieden. Vooral voor de liefhebber van watersport. Want ook ons eigen kikkerlandje beschikt over de mooiste vaarbestemmingen. En mocht u gasten aan boord hebben die niet bekend zijn met de traditionele kenmerken van het Nederlandse landschap, dan zijn deze typisch Nederlandse vaarbestemmingen het ultieme uitje op het water.

Giethoorn

Dit bekende Hollandse juweeltje kon natuurlijk niet op ons lijstje ontbreken. Hoewel u hoogstwaarschijnlijk al bekend bent met de charmes van Giethoorn, wilden we Hollands Venetië toch even kort toelichten. Want Giethoorn is niet alleen vanaf het water de perfecte bestemming voor een dagje uit. Het dorp zonder straten is ook op het land voorzien van genoeg vermaak. Zo kan men op bezoek gaan bij de veeneilandjes, de bekende boerderijen met rieten dak of een hapje eten in een van de restaurants in dit mooie dorp. Het enige nadeel? Giethoorn is ook voor toeristen niet onbekend en dat betekent drukte op het water. Plan uw bezoek daarom zorgvuldig en zorg dat u niet in populaire periodes het water op gaat. Want varen moet ontspanning bieden, geen hoogoplopende frustraties over verdwaalde toeristen die van vaaretiquette geen kaas hebben gegeten.

Kinderdijk

Molens, tulpen, dijken en met een beetje geluk een stralend blauwe hemel; Kinderdijk is dé bestemming voor een lekker toeristisch dagje varen op het water. Vooral aan molens geen gebrek in dit mooie dorp. De Kinderdijkse molens, in totaal maar liefst 19 stuks, staan zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Maar ook de geschiedenis van Kinderdijk is een reden om een bezoek te brengen aan deze parel in de Randstad. Nederlandse cultuur snuiven terwijl u zich onderdompelt in de Nederlandse natuur. Ook hier geldt: plan uw bezoek goed. Helaas zijn de typisch Hollandse bestemmingen erg populair onder toeristen en dat betekent dat een goede voorbereiding het halve werk is.

Zaanstad

Ook Zaanstad en de Zaanse streek kunnen in ons korte overzicht niet ontbreken. De gemeente in Noord-Holland beschikt ook over genoeg molens én de welbekende Zaanse huisjes. Voor de beste ervaring blijft u niet in het centrum hangen maar navigeert u juist door de Zaan aan de Zaanse Schans. Dat is ook waar u de meeste Zaanse huisjes kunt aanschouwen en natuurlijk de mooiste typisch Hollandse molens die een onlosmakelijk onderdeel zijn van het Nederlandse landschap. Een tochtje op de Zaan zal voelen als een flinke stap terug in de tijd.

Drie prachtige bestemmingen met elk eigen charmes gewoon te vinden in onze eigen achtertuin. Het kost misschien iets meer planning én geduld maar een bezoekje aan deze typisch Nederlandse bestemmingen is zeker de moeite waard. Vooral voor de bootliefhebber die graag buitenlandse gasten vermaakt aan boord.

Op het water
  • Click and Boat
  • Adobe Stock