Vaartip van eigen bodem: Landelijk Noord

Nederland is een waterland en dat betekent dat er voor de recreatievaarder genoeg te doen is. Daarom belichten wij graag Nederlandse vaarbestemmingen voor u. Met deze keer in de hoofdrol: Landelijk Noord.

Durgerdam

Dat we bij Nautique van varen houden is natuurlijk geen geheim. Maar soms lijkt het alsof we voor een goede beleving op het water altijd internationale wateren op moeten zoeken. Toch zijn er ook in Nederland genoeg prachtige vaarbestemmingen te vinden. Deze keer Landelijk Noord: prachtige vissersdorpjes in de omgeving van Amsterdam.

Een oase van rust

Hoewel Amsterdam nu niet bepaald gevoelens van rust oproept, is de stad omgeven met prachtige vaarbestemmingen waar u juist even helemaal weg kunt zijn van de stadse drukte. In het noorden van Amsterdam-Centrum ligt het IJ en daaromheen kan men de regio Landelijk Noord vinden: een verzameling van voormalige vissersdorpjes zoals Durgerdam, Holysloot, 't Nopeind, Ransdorp, Schellingwoude en Zunderdorp. Allen waren ze vroeger afhankelijk van de toenmalige Zuiderzee. Door de bouw van dammen en dijken verdween de Zuiderzee en ontstond het IJ. De vissers in de omliggende dorpjes verloren hun baan maar de dorpjes bleven bestaan en zijn ook nu nog een mooie bestemming voor de vaarliefhebber.

Bezienswaardigheden

In en rond de dorpjes zijn genoeg bezienswaardigheden voor een plezierig verblijf. Hoewel de dorpjes klein zijn, is de geschiedenis van de plaatsen rijk en de natuur in de omgeving een aanrader. De kerk in Ransdorp, de haven van Durgerdam, pittoreske straatjes en cafés, de grachten in Holysloot: Landelijk Noord heeft voor ieder wat wils. En mocht u tijd over hebben dan is een bezoek aan het Zuiderzee Museum in Enkhuizen ook altijd een aanrader om meer te leren over de geschiedenis van de vissersdorpjes in de regio.

Zo ziet u maar weer: voor een onvergetelijke ervaring hoeft u niet altijd in de Cariben of een ander warm oord te verblijven. In Nederland kan de pleziervaarder zijn hart ook zeker ophalen.

Op het water
  • Condé Nast Traveler
  • Adobe Stock