De betoverende kust van Costa Rica: een must go tijdens je volgende vaartrip

Er zijn zat prachtige bestemmingen in de wereld om met je (zeil)jacht te bezoeken, maar de wateren rond Costa Rica mag je eigenlijk niet overslaan!

Costa Rica

Costa Rica is werkelijk een groen paradijsje in Centraal-Amerika, vol prachtige natuur, bijzondere fauna en hartelijke mensen. Voor de lokale bevolking is het er ook relatief goed toeven, aangezien het land in 2019 zelfs op een indrukwekkende twaalfde plaats van de World Happiness Report belandde.

De locals zijn echter niet de enigen die blij worden van het land. Al met al is Costa Rica is nog steeds een behoorlijk ondergewaardeerde vakantiebestemming, ook voor mensen die de boel graag vanaf het water verkennen. Onterecht! Costa Rica betekent immers letterlijk 'rijke kust' en heeft werkelijk beeldschone kustgebieden met idyllische strandjes en helderblauwe wateren. Nog niet overtuigd? Hieronder een paar van de meest betoverende plekken die je niet mag missen als je Costa Rica ooit per (zeil)jacht wilt ontdekken.

De kust van Guanacaste (westkust)

In het Noord-Westen van Costa Rica vind je de provincie Guanacaste. Een redelijk dunbevolkt gebied aan de Grote Oceaan, grenzend aan Nicaragua. Een van de districten heet Tamarindo, waar ook het gelijknamige stadje ligt. Tamarindo is zeer populair vanwege het ecotoerisme. In het kustgebied leven namelijk veel verschillende dieren, zoals dolfijnen, walvissen, vliegende vissen en schildpadden. Allemaal goed te spotten tijdens het snorkelen of gewoon vanuit je vaartuig. En wil je even een duik nemen? Dat kan in een van de wonderschone baaien die het gebied rijk is.

Een dolfijn voor de Costa Ricaanse kust, iStock Sid. Richeux

De stranden Playa del Coco en Playa Tamarindo zijn mooi, maar vooral ook levendig en bruisend. Er wordt veel gefeest en er is altijd wat te doen. Even aanmeren leidt geheid tot een leuke tijd. Stranden zoals Playa Flamingo en Playa Hermosa zijn daarentegen een stuk rustiger, maar absoluut de moeite waard vanwege hun schoonheid.

Verblijf je langere tijd op het vaste land? Dan is het wellicht een idee om te kijken naar een Rondreis Costa Rica Sawadee. Daar vind je zowel goede suggesties voor een bezoek aan een van de vele nationale parken, als de mooiste stranden en leukste activiteiten in het betoverende Costa Rica.

Golf van Nicoya

Iets zuidelijker, maar ook aan de westkust van het land, vind je de Golf van Nicoya, een inham van de Stille Oceaan dat het schiereiland Nicoya scheidt van het vaste land. Deze inham is heel anders dan de rest van het kustgebied, maar zeker niet minder mooi. In de Golf van Nicoya bestaat de kust uit wetlands, rotsen, en klifgebieden. Ook liggen er meerdere prachtige en bijzondere eilanden in dit gebied.

Playa Hermosa, iStock, Gersh Daniel Gerstenhaber

Caribische kust

Over de oostkust, of Caribische kust, lees je vaak wat minder. Dat komt mede door het klimaat, dat soms leidt periodes waarin snoeiharde regen en een blakend zonnetje elkaar in rap tempo afwisselen. Overlaan dan maar? Niet per se. Ook aan de oostkust van Costa Rica bevinden zich een aantal pareltjes.

Zo is Cahuita een zeer populaire badplaats met nationaal park, met in de buurt een aantal hagelwitte stranden. Verder naar het zuiden vind je het ontspannen kustplaatsje Puerto Viejo. Op zich niet heel speciaal, maar wel een prima plek waarvandaan je zelfs in vier uur naar de Bocas del Toro kunt reizen, een zeer populaire en wonderschone eilandengroep voor de kust van Panama. Bezoekers hoppen vaak van het ene eiland naar het andere, om met de pootjes omhoog te genieten bij een van de vele loungeplekken die het gebied rijk is.

Travel
  • iStock