Nederlandse jachtbouwer valt wederom in de prijzen: de Vaan R5 wint Multihull of the Year 2024

In Nautique 4 van vorig jaar schreven we al over deze mooie multihull van Nederlandse bodem en het jacht valt nu in de prijzen. 

Vaan

De International Multihull Show in La Grande Motte is op dit moment in volle gang en dat betekent dat er natuurlijk ook weer flink wat nieuwtjes naar buiten komen over de multihulls die dit jaar in de prijzen vallen. De genomineerden werden eerder al bekend gemaakt tijdens de Miami Boat Show en waren verdeeld over de volgende categorieën: Sail Cruising, Sail Performance, Multipower en Multiyacht. Bonuscategorieën dit jaar waren: de International Multihull Show Premiere voor primeurs en de Capt'n Boat waar de schippers een favoriet mogen kiezen. Mensen konden massaal stemmen en inmiddels zijn de winnaars bekend. Een van die winnaars is niemand minder dan de Nederlandse Vaan R5, een jacht dat in de zomer van vorig jaar nog de pagina's van Nautique sierde.

Sail Cruising

Maar het jacht had natuurlijk de nodige concurrentie van andere Nautique-waardige jachten. In de categorie Sail Cruising waren de Dufour 44, de Aventura 45, de Nautitech 48 Open en de Neel 52 (Nautique 1, 2024) allen kanshebbers. Maar op 3 april werd in het zuiden van Frankrijk bekend gemaakt dat de Vaan R5 toch de publieksfavoriet was. Igor Kluin, co-founder en directeur van Vaan Yachts, vertelt in een persbericht: “Het winnen van een prijs is natuurlijk geweldig. Maar het winnen van een publieksprijs is helemaal fantastisch. Het is een beloning voor de inzet van het team en een bewijs dat duurzaamheid, luxe en performance prima samengaan. We willen dan ook alle mensen bedanken die op ons hebben gestemd.”

Meer prijzen

Vaan is sinds haar oprichting al vaker in de prijzen gevallen: zo won de R4 in 2023 de HISWA Boat of the Year Award en werd het jacht genomineerd voor de Multihull of the Year Award in de categorie Duurzaamheid. En ook de Vaan R5 blijkt een succesverhaal. Wat de jachten van Vaan zo bijzonder maakt, is het feit dat ze gebouwd worden uit gerecycled aluminium onder andere afkomstig van oude verkeersborden, nummerplaten en kozijnen. Daarnaast wordt er voor het dek geen teak gebruikt maar kurk. De bekleding van een Vaan-jacht is gemaakt van gerecyclede stoffen en biovezels, onder andere van ananasbladen. Het doel van de werf was dan ook om luxe en duurzaamheid te combineren; een geweldig jacht dat verantwoord de wereldzeeën kan bevaren.

Goed, de Multihull of the Year-award is een publieksprijs en dat betekent dat het hier gaat om een populariteitswedstrijd. Maar wanneer mensen massaal op een relatief jonge Nederlandse werf stemmen heb je zeker iets heel goed gedaan. Al helemaal als je competitie bestaat uit grotere namen die al flink verankerd zijn in de wereld van de jachtbouw.

Holland's Glorie
  • Vaan Yachts
  • Vaan Yachts