'Asogedrag' van pleziervaarders zorgt voor ergernis

Elk jaar zijn er steeds meer mensen op het water te vinden. Maar helaas is niet elke recreatievaarder bekend met de vaaretiquette. En dat zorgt voor ergernissen op het water. Rijkswaterstaat roept op om het etiquette boekje er toch nog eens op na te slaan.

asogedrag

Alcohol aan boord, het overschrijden van de snelheidslimiet, voordringen bij de sluis, elkaar geen ruimte geven op het water of simpelweg het verschil tussen bakboord en stuurboord niet kennen; zaken die tot gevaarlijke situaties kunnen lijden op het water en die voor veel ergernis zorgen bij recreatievaarders die wél weten hoe het hoort. Dat is waarom Rijkswaterstaat, onder de noemer 'Vaar, geniet, zwaai, repeat', meer mensen wil wijzen op de regels die gelden op het water.

Gevaarlijke situaties

Voor een vaartuig tot 15 meter heeft men geen vaarbewijs nodig en voor het besturen van een boot die niet sneller kan dan 20 km/u ook niet. Dat betekent dat iedereen de mogelijkheid heeft om een dergelijk schip te besturen. Mét of zonder kennis van de vaaretiquette. En dit zorgt volgens andere pleziervaarders voor onhandige, en soms toch wel gevaarlijke situaties. Uit een onderzoek van Rijkswaterstaat blijkt dat veel recreatievaarders zich voornamelijk ergeren aan andere vaarders. Een recreant vertelde NOS Radio 1 Journaal dat blunders ontstaan omdat men geen idee heeft van de vaarregels: "Zo'n bakboord-stuurboordsituatie, waarbij iemand niet snapt hoe het hoort. Of motorjachtgebruikers die niet doorhebben hoe het zit met voorrang voor zeilboten."

'Asogedrag'

Maar helaas gaat het in sommige gevallen niet alleen om onwetendheid. Volgens verschillende zeilers en schippers in Lemmer speelt de zogenaamde 'verhuftering' ook een rol. Een schipper vertelt NOS: "De een wacht netjes bij een sluis, de ander komt aanvaren en dringt gewoon voor. Dan is het schelden en soms zelfs een beuk. Denk dat het vooral haast is, terwijl je dat eigenlijk niet moet hebben op vakantie. Misschien is het frustratie, dat hebben een hoop mensen momenteel."

Help elkaar

Rijkswaterstaat wil de vaaretiquette onder de aandacht brengen maar roept schippers en zeilers ook op om beginnende vaarders een helpende hand toe te reiken. Suzan Maas van Rijkswaterstaat vertelt Omrop Fryslân: "We doen echt een beroep op de wat meer ervaren recreant, zij herkennen vaak de onhandige beginnende schippers wel. Help ze, pak een touwtje aan, help met de stootkussens."

Gelukkig wordt door veel bootverhuurders tegenwoordig een spoedcursus varen aangeboden. Het is misschien niet een grondige ontleding van de etiquette van het water, maar het zal hopelijk zorgen voor minder irritaties en een plezierig verblijf op de Nederlandse wateren.

Op het water
  • NOS, Omrop Fryslân
  • Unsplash, Amanshu Raikwar