Het komt dichterbij: dit zijn twee van de boten die meestrijden in een van de grootste zeilraces ter wereld

De teams presenteren een voor een de AC75's waarin ze de strijd met elkaar aan zullen gaan en Alinghi Red Bull Racing en Emirates Team New Zealand trappen af.

boten

Goed, 'dichterbij' is een vrij los begrip; de 37e editie van de America's Cup laat nog even op zich wachten en zal pas in oktober van start gaan. Maar tot die tijd gebeurt er genoeg in de wereld van deze prestigieuze race. Niet alleen kunt u vanaf 17 september genieten van de nieuwe Unicredit Youth America's Cup en de Puig Women's America's Cup (5-13 oktober), ook de teams die aan de uiteindelijke race meedoen laten ondertussen van zich horen. Twee van de teams hebben namelijk deze week de AC75 waar ze mee zullen racen onthuld. En dat is, in een race die vooral draait om het ontwerp van de boot, behoorlijk groot nieuws.

Geheimhouding

Hoewel de Louis Vuitton America's Cup uiteindelijk op het water gewonnen wordt, speelt een heel groot deel van de wedstrijd zich achter de schermen af. De boten waar de teams in zullen gaan racen worden in het geheim gebouwd en er wordt achter gesloten deuren nagedacht en gewerkt aan de beste manieren om de concurrentie te slim én snel af te zijn. Het moment dat een team de boot presenteert (hij zal toch een keer het water in moeten) is dan ook groot nieuws. Zowel Alinghi Red Bull Racing en Emirates Team New Zealand hebben in de afgelopen dagen hun AC75 gepresenteerd.

BoatOne

Alinghi Red Bull Racing presenteerde BoatOne, de in Zwitserland gebouwde AC75 waar het team later dit jaar de race mee zal varen. De onthulling was behoorlijk spectaculair: zo had Red Bull het beroemde Catalaanse stadstheatergezelschap La Fura Dels Baus ingehuurd om een menselijk zeil te vormen boven de romp.

Emirates Team New Zealand

De AC75 van het team uit Auckland heeft nog geen naam maar ze is sinds vanochtend wél in het openbaar gespot. Een minder spectaculaire ceremonie dan Red Bull maar alsnog een erg belangrijk moment. Emirates Team New Zealand COO Kevin Schoebridge vertelt: "Deze momenten behoren tot de meest onthullende van elke campagne. [Maar] er komt altijd een moment dat je iets van je kaarten moet laten zien. En hoewel we vandaag niet al onze kaarten hebben onthuld, geeft het iedereen wel een indicatie van ons ontwerppad."

Tewaterlating

Voor nu is er ook nog genoeg te doen met betrekking tot de AC75's. Want hoewel de rompen van beide racevaartuigen nu door iedereen bekeken kunnen worden, moeten ze natuurlijk ook nog het water op. In de komende dagen zal dan ook de tewaterlating voor beide AC's volgen, waarbij de AC75 van de defender een naam zal krijgen. Shoebridge vertelt: Het is een trotse dag, maar we moeten de komende 7 maanden nog een berg beklimmen om de America's Cup in oktober met succes te verdedigen, dus er staat ons nog veel meer te wachten waar we als team naar uitkijken".

Nieuws
  • Alinghi Red Bull Racing, Emirates Team New Zealand
  • Alinghi Red Bull Racing, Emirates Team New Zealand