Nog twee teams onthullen de AC75's die mee zullen strijden tijdens de America's Cup

Zowel het Britse als het Italiaanse team onthulden afgelopen weken de AC75's waar zij het water mee op zullen gaan in Barcelona deze zomer

AC75

Zoals iedereen die de race een beetje in de gaten heeft gehouden weet: de America's Cup is een race waarbij het ontwerp van de boot vooral de toon zet. En dat betekent dat de onthulling van de AC75's waar de verschillende teams in zullen racen een grote gebeurtenis is in de tijdlijn van de historische race. Eerder schreven we al over de AC75's van het Zwitserse team en die uit Nieuw-Zeeland maar ook het Italiaanse en Britse team hebben in de afgelopen weken hun vaartuigen onthuld. Tijd voor een kleine update met betrekking tot deze twee supersnelle racers.

Luna Rossa Prada Pirelli

Met deze tewaterlating viert het Italiaanse team ook direct een jubileum: het is 25 jaar geleden sinds de eerste Luna Rossa in 1999 werd onthuld. Patrizio Bertelli - Voorzitter van het Luna Rossa Prada Pirelli-team, vertelt: "De boot die vandaag te water gaat, is de tiende America's Cup-romp die we Luna Rossa hebben gedoopt, een naam die belangrijke mijlpalen in mijn leven heeft gemarkeerd en die zichzelf heeft gevestigd als een icoon van de zeilsport in de wereld." De romp is qua vorm niet wat we gewend zijn van de AC75's en lijkt in verhouding kleiner dan die van het Zwitserse team; het belooft een echte snelheidsduivel te zijn. Bertelli: "Het is een prachtige en radicale boot die een stap voorwaarts betekent op het gebied van ontwerp en technologie, het resultaat van een ongelooflijke collectieve inspanning. .... Nu hoop ik met deze Luna Rossa ook mijn sportieve doel, het winnen van de America's Cup, te bereiken".  

INEOS Britannia

Afgelopen weekend mochten we dan eindelijk de nieuwe AC75 van het Britse team bekijken. Wat vooral opvalt aan deze AC75, die voor nu nog RB3 genoemd wordt, is de rompvorm die behoorlijk strak afloopt en doet denken aan een Formule 1-wagen. Team Principal en schipper Sir Ben Ainslie vertelt over de onthulling: "Dit is een grote dag voor het team. We hebben de RB3 zo lang verborgen gehouden dat het bijna onwerkelijk is om haar hier in Barcelona uit de schuur en voor het publiek te zien. Er zijn duizenden uren werk in deze boot gaan zitten en het is dan ook geweldig om haar eindelijk aan de wereld te laten zien. De campagne gaat nu echt van start en we kijken ernaar uit om de RB3 te water te laten en binnenkort het water op te gaan."

Het wachten is nu nog op de twee andere teams: het Amerikaanse American Magic en het Franse Orient Express. Maar de verwachting is dat ook zij zeer binnenkort van zich zullen laten horen. Immers: op 22 augustus zal de eerste race in de nieuwe AC75's gevaren worden: de Preliminary Regatta.

Nieuws
  • INEOS Britannia, Luna Rossa
  • INEOS Britannia, Luna Rossa