Het aftellen begint: nog een jaar tot de America's Cup 2024 van start gaat

De 37e editie van deze historische wedstrijd gaat op 12 oktober 2024 van start en dat betekent dat het aftellen is begonnen.

America's Cup

Op 12 oktober 2024 zal de 37e editie van de America's Cup van start gaan. En dat betekent dat wij op de redactie van Nautique langzaam maar zeker uitkijken naar het begin van deze geweldige race. Tijd voor een klein stukje achtergrondinformatie om alvast in de stemming te komen.

Een rijke geschiedenis

Het begon allemaal in 1851 toen de schoener America de Atlantische Oceaan overstak om een race rond het eiland Wight in het Verenigd Koninkrijk te varen. De race in kwestie heette de R.Y.S. £100 Cup en de schoener won de wedstrijd. De cup waar het allemaal om ging werd door de oorspronkelijke vakbondsleden van de America gedoneerd aan de New York Yacht Club (NYYC). Maar wel onder de voorwaarde dat er altijd om de cup gestreden mag worden. En zo geschiedde het: elke jachtclub die aan bepaalde opgestelde criteria voldeed, mocht racen om de cup. Nu, meer dan 170 jaar later, wordt er nog elk jaar om deze cup gestreden.

37e editie

De komende editie van de America's Cup zal gehouden worden in het mooie Barcelona. Het evenement begint in augustus met de officiële opening en eindigt in oktober met de 37e editie van de race. Maar ook in 2023 is het alvast genieten. Zo zal van 29 november tot 2 december de preliminaire regatta in Djedda gehouden worden. Afgelopen september vond ook een preliminaire regatta plaats in Vilano i la Geltrú in Spanje en de derde preliminaire wedstrijd wordt gehouden in Barcelona, in augustus volgend jaar.

Sterke competitie

Op dit moment is de cup – die aan beide kanten open is en dus niet echt kwalificeert als 'cup' – in handen van Emirates Team New Zealand die het Royal New Zealand Yacht Squadron vertegenwoordigen, maar men verwacht een flinke strijd met sterke competitie. INEOS Britannia uit het Verenigd Koninkrijk is de challenger of record, oftewel de eerste jachtclub die de winnaar van de vorige editie uitdaagt. Andere jachtclubs die meestrijden zijn de Société Nautique de Genève, Circolo Della Vela Sicilia, de New York Yacht Club en Société Nautique Saint-Tropez.

We zullen ongetwijfeld meer aandacht besteden aan deze historische reis wanneer het moment suprême dichterbij komt.

Nieuws
  • America's Cup
  • Ian Roman / America's Cup