Redders van KNRM beloond voor inzet tijdens Fremantle Highway-ramp

Op 26 juli 2023 vond een grootschalige reddingactie plaats om de opvarenden van de Fremantle Highway veilig van boord te krijgen. De betrokken bemanningsleden van de KNRM worden nu beloond met een oorkonde

KNRM

Op Schiermonnikoog werden verschillende bemanningsleden van de KNRM afgelopen maandag in het zonnetje gezet; na de redding van de opvarenden van het brandend autoschip Fremantle Highway op 26 juli 2023 is de crew beloond met een oorkonde voor hun inzet tijdens deze reddingsactie.

Fremantle Highway-ramp

De brand aan boord van het autoschip ontstond op 25 juli, rond middernacht. Het schip was met een vracht van zo'n 3.000 auto's onderweg van de Bremerhaven naar het Egyptische Port Said toen het noodlot zo'n 27 kilometer boven Ameland toesloeg. Rond 2 uur in de nacht was het vuur te heftig en werd de bemanning verteld het schip te verlaten. De reddingboten van Ameland en Schiermonnikoog kwamen snel in actie en hielpen bij de evacuatie. In eerste instantie betekende dit dat de bemanningsleden van 30 meter hoog naar beneden moesten springen, het water in. De enorme klap op het water zorgde echter voor verwondingen waardoor de rest van de bemanning geadviseerd werd te wachten op de reddinghelikopters.

Heftige reddingactie

De ramp vergde een reddingactie die niet zonder risico's verliep. De bemanning van de Freemantle Highway raakte gewond en moest verzorgd worden door de redders van de KNRM. Ondanks reanimatiepogingen en de inzet van een arts overleed een van de Indiase opvarenden aan zijn verwondingen. De bemanningsleden van het KNRM moesten daarnaast behoorlijke risico's nemen om de bemanningsleden uit het water te halen; ze werkten naast het hete schip waar constant zwarte rook uit kwam. Het is dan ook niet vreemd dat de reddingsactie een diepe indruk achterliet bij de redders én dat ze hier nu een welverdiende beloning voor krijgen.

Podcastverhaal

Voor geïnteresseerden die meer willen horen over deze bijzondere en intensieve reddingsactie: de brand aan boord van de Fremantle Highway vormt het onderwerp van een van de podcastafleveringen van Redder's op Zee, de KNRM-podcast die nu te beluisteren is op Spotify.

Nieuws
  • KNRM
  • Jantine Scheltema