Grote zoekactie op Noordzee na 'man overboord' op cruiseschip bij Texel

De KNRM en de Kustwacht zijn massaal uitgerukt na een noodoproep van cruisschip Europa ten noorden van de Waddeneilanden. Het schip meldde vanmiddag een man overboord. De KNRM is met vijf reddingboten de zee op, terwijl de Kustwacht een vliegtuig en twee helikopters inzet.

KNRM

Terwijl aan boord van het cruiseschip Europa een grote zoekactie gaande is om te verifiëren of de vermiste persoon misschien toch niet overboord is geslagen, wordt ook op zee massaal gezocht. Op 10 zeemijl voor de kust van Texel meldde het schip een man overboord.

De zoektocht naar de persoon wordt bemoeilijkt door de hoge golven. Naast de helikopter van Den Helder is ook de Kustwacht Search and Rescue (SAR) helikopter van de Maasvlakte opgeroepen. Zodra die aankomt tankt de helikopter in Den Helder vol om de andere af te kunnen lossen, zodat die ook weer volgetankt kan worden om gezamenlijk te kunnen zoeken. Ook een Dornier kustwachtvliegtuig helpt mee met de zoektocht, daarnaast is kustwachtvaartuig Guardian vanuit Den Helder vertrokken om mee te kunnen zoeken. Van de KNRM helpen vijf schepen mee met zoeken.

Het zoekgebied is 20 vierkante zeemijl groot. De wind is momenteel hard met windkracht 7 en dat resulteert in golven van 2,5 tot 2,7 meter hoogte.

Update 18:29 uur:

De zoekactie is om 18:00 gestaakt. De golven zijn inmiddels 5 meter hoog, wat ervoor zorgt dat de bemanning van de KNRM schepen te vermoeid raken. De drenkeling maakte vanaf het cruiseschip een val van 27 meter en het water is dermate koud dat de oudere man waarschijnlijk inmiddels niet meer in leven is.

Nieuws
  • Martijn Bustin | KNRM