Torenhoge kosten voor mobiel gebruik op zee? Niet met deze tips

Reis je in internationale wateren? Dan kunnen deze tips je helpen om hoge telefoonkosten te voorkomen

Zo voorkom je hoge kosten voor mobiel gebruik op zee

Bij vrijwel de meeste mobiele abonnementen kunt u binnen de Europese Unie aan land gebruik maken van uw telefoon zonder dat daar extra kosten bij komen; internetten, bellen, sms'en, dit kost daar op het vaste land via een Nederlandse mobiele provider vaak niets. Maar bevind men zich in internationale wateren is dit echter niet altijd het geval. Daar kunnen de roamingkosten namelijk behoorlijk op gaan lopen. Al helemaal wanneer u niet wist dat telefoongebruik op Europese wateren níét gratis is. Maar hoe zit dat precies en hoe kunt u deze kosten voorkomen?

Satellietverbinding

Wanneer uw telefoon verbinding maakt met een gsm-mast in een ander EU-land maakt u gebruik van het mobiele netwerk van de lokale provider en gelden dezelfde tarieven voor bellen, sms’en en internetten als thuis. Dit wordt het 'terrestrische mobiele netwerk' genoemd. Op zee en in het water bevindt u zich al snel buiten het bereik van de gsm-masten aan land. Veel schepen hebben daarom een eigen mobiele netwerk dat meestal gebruik maakt van een satellietnetwerk. Wanneer u roaming en mobiel internet aan heeft staan op uw telefoon, kan deze verbinding maken met het lokale netwerk aan boord, zodat u tóch bereik hebt. Handig, dat zeker, maar let op: dit valt dan wel buiten de Europese regels voor roaming. En dat betekent dat de kosten behoorlijk in de papieren kunnen gaan lopen. Bij dit soort verbindingen kost een simpele MB al gauw tussen de €7,- en €10,-. Streamen, internetten of zelfs het versturen van alleen foto kan dus een flinke rekening veroorzaken.

Hoge kosten voorkomen

Maar wanneer u binnen de EU het water op gaat, bijvoorbeeld voor een cruise of een charter, dan zit u natuurlijk niet te wachten op een torenhoge telefoonrekening bij thuiskomst. Gelukkig kunt u hoge kosten voor mobiel gebruik in internationale wateren binnen de Europese Unie voorkomen. Houdt altijd goed in de gaten met welk netwerk uw telefoon verbonden is. Meestal krijgt u een sms-bericht van de provider over de kosten voor het gebruik van een bepaald netwerk. Is er geen netwerk beschikbaar of wordt de wifi-verbinding verbroken? Zet dan roaming en eventueel mobiel internet uit. Zo voorkomt u dat uw smartphone automatisch verbinding maakt met een satellietnetwerk van de lokale provider aan boord.

Toch internetten

Wilt u met of zonder mobiel netwerk blijven internetten, maar niet voor hoge kosten komen te staan? Controleer dan of uw sim-only-abonnement regels heeft met betrekking tot het overschrijden van de datalimiet van uw bundel. Via sommige providers kunt u namelijk blijven internetten maar met een lagere snelheid. Bij sommige providers wordt het internet automatisch uitgeschakeld wanneer u buiten uw bundel gaat. Is dit bij u niet het geval? Zet dan in ieder geval uw roaming uit zodat u niet zomaar zonder waarschuwing buiten uw bundel kunt gaan. Zit u op een cruiseschip? Veel cruiseschepen hebben een eigen wifi-netwerk of internetcafé dat tegen betaling gebruikt kan worden. Dit internet is vaak wel prijzig en traag. Rederijen bieden vaak speciale internet-pakketten aan die voor de reis aangeschaft kunnen worden. Is dit pakket niet uitgebreid genoeg? Dan kunt u meestal een extra pakket bijboeken aan boord van het cruiseschip. Zo niet, houd dan roaming en het mobiel internet uitgeschakeld en maak gebruik van het wifi-netwerk aan boord.

Zo blijft u op het water gewoon verbonden, zonder extra (hoge) kosten te maken.

Yacht Life
  • Adobe Stock