Een boot kopen in 2024? Dit is wat je moet weten over de markt

De coronapandemie heeft een behoorlijke impact gehad op de jachtwereld maar in 2024 lijkt de markt behoorlijk te veranderen

kopen

Sinds het jaar 2020 loopt het storm in de jachtwereld: mensen willen massaal het water op, en na alle verplichte lockdowns lokt de vrijheid van vertrekken menig jachtliefhebber in de richting van de koop van een boot. Maar de markt lijkt te veranderen en dat zijn belangrijke zaken om in overweging te nemen bij het kopen van een boot dit jaar. Alex Grabau, een jachtmakelaar, vertelt Yachting World: "De realiteit is dat de markt niet meer is zoals rond deze tijd vorig jaar. We hebben nu een niveau van relatieve normaliteit bereikt. Vandaag de dag zien we een langzamer bewegende markt, met meer doordachte verkopen en aankopen.

Hoge prijzen

De verandering in de jachtwereld gaat gepaard met hoge prijzen. Grabau legt uit: "Klanten geven aan waar ze naar op zoek zijn met het oog op een toekomstige verkoop, terwijl verkopers de tijd nemen – ze wachten met verkopen of komen op de markt met een hogere prijs en zijn bereid om iets langer te wachten met verkopen. Degenen die hun boten vasthouden, hebben invloed op de prijzen die hoog blijven." En dat betekent dus dat het kopen van een jacht niet meer zo 'impulsief' is als het vorige jaren was. Verkopers nemen de tijd om de prijs op te voeren of vast te houden en dat betekent dat de koop behoorlijk in de papieren kan gaan lopen.

Wachtlijsten

Door de enorm hoge vraag van de afgelopen jaren, waren de wachtlijsten voor jachten flink opgelopen. En dat betekende dat het eerder wel ruim drie jaar kon duren voor u eindelijk uw nieuwe 'huis' in ontvangst kunt nemen. Viktor van Savooy medeoprichter van Yacht-Match, een adviesbureau voor jachtkopers, vertelt het Britse magazine dat dit verleden tijd is: "We zagen wachtlijsten van wel drie jaar, vooral voor multihulls. Hoewel de aantrekkingskracht van multihulls niet lijkt af te nemen, kijk je nu naar minder dan een jaar vanaf het moment dat je de order plaatst, wat voor degenen die snel willen handelen veel beter te verdragen is." Het lijkt alsof de wereld van de jachtbouw klaar is voor de enorme vraag van dit moment.

Sketchy verkopers

Natuurlijk zorgt de enorme populariteit in de jachtwereld ook voor een toename in snelle jongens die graag een slag willen slaan. Immers, het verkopen van een boot van een paar miljoen kan je een mooi zakcentje opleveren. Van Savooyen legt uit: "Sommige van de makelaars die we de afgelopen drie jaar hebben zien opstarten, hebben hun klanten niet goed geholpen, in sommige gevallen hebben ze niet de juiste due diligence gedaan namens hun klant of hebben ze geen volledig papierwerk verkregen. Dat kan vele jaren later de kop opsteken." Het professioneel verkopen van jachten vraagt veel meer van een makelaar dan alleen de daadwerkelijke deal. En dat vergeten veel van de nieuwe yacht brokers die vooral geld ruiken. Een verhoogd bewustzijn met betrekking tot deze sketchy makelaars kan u helpen bij het succesvol kopen van een nieuw jacht waar u nog jaren plezier van zal hebben.

Yacht Life
  • Yachting World
  • Adobe Stock