Dit is hoe het werkt: slapen tijdens een soloreis

Een soloreis rond de wereld klinkt als een geweldige bucketlist-ervaring. Maar er zitten logischerwijs wat praktische haken en ogen aan. Hoe slaapt men bijvoorbeeld tijdens een dergelijke reis?

slapen

Heeft u er ooit van gedroomd om in uw eentje rond de wereld te varen? Met een goede voorbereiding, veel kennis van weer en wind en een goede verstandhouding met de boot komt u een heel eind. Maar er zijn ook zeker praktische zaken die in overweging genomen moeten worden. Want wanneer u helemaal alleen op het water bent, bent u dus ook de enige die een oogje in het zeil kan houden én de enige die de verantwoordelijkheid draagt voor de veiligheid van uw reis. Dus hoe kunt u dan makkelijk voldoende nachtrust krijgen?

Korte periodes van slaap

Laten we wel wezen: slapen op een boot is natuurlijk niet zo gevaarlijk als in slaap vallen in een ander vervoersmiddel; de kans op een gevaarlijke situatie ligt toch iets lager op het water dan op een drukke snelweg. En wanneer u wel een stukje afdrijft tijdens het slapen is er ook niet direct een man overboord. Maar het is zeker van belang om voorzichtig te zijn: als het mis gaat op het water, gaat het vaak wel meteen goed mis. Ook een gebrek aan nachtrust kan voor gevaarlijke situaties zorgen en moet dus voorkomen worden. De balans tussen beide is, volgens experts, te bewaren door middel van korte periodes van slaap. Slaap zo'n 2 tot 4 uur, werp een blik op de horizon en – wanneer het weer en water het toelaat – kruip dan voor nog eens 2 uur onder de wol. Dit vraagt eerst wat training en zal de eerste weken zeker geen pleziertje zijn, maar na een tijd wordt het een ritme en kunt u zelfs redelijk lekker slapen. Let wel: het zal niet te vergelijken zijn met een goede nacht in een heerlijk bed in de warmte van thuis.

Extra tips

Wat zeker kan helpen tijdens een soloreis, is oplettendheid en zorgvuldigheid. De collega's van Better Boat benoemen nog een aantal extra tips om beter te slapen. Zo is het bijvoorbeeld handig om uzelf te trainen wakker te worden van de radio. Zo wordt u altijd wakker wanneer nodig en voorkomt u gevaarlijke situaties. Daarnaast is het goed om op de hoogte te zijn van scheepvaartroutes en daar vooral niet in slaap te vallen. Let ook op de wind voor u de benen omhoog gooit; wanneer u een goede windstroom te pakken heeft, kunt u tijdens het slapen flink wat mijlen maken – zolang u de juiste stroom kiest, natuurlijk.

Op het water
  • Better Boat
  • Adobe Stock