Gigantisch autovrachtschip Fremantle Highway staat in lichterlaaie

Het enorme vrachtschip heeft vlak boven Ameland vlam gevat. Er is sprake van verschillende gewonden en er is een dode gevallen.

Autovrachtschip in lichterlaaie boven Ameland 

Zo'n 27 kilometer boven Ameland ontstond rond middernacht een forse brand op het onder de Panamese vlag varende autoschip Fremantle Highway. Het schip was met een vracht van zo'n 3.000 auto's onderweg van de Bremerhaven naar het Egyptische Port Said toen het noodlot toesloeg.

Tegen 2:13 uur was de brand zo hevig dat de kapitein het bevel gaf het schip te verlaten. Zestien van de 23 bemanningsleden konden per helikopter gered worden. Een deel van de bemanning sprong overboord en werd later per schip opgepikt. Via de haven van Lauwersoog werd de bemanning overgebracht naar Groningen Airport Eelde. De overlevenden klaagden over ademhalingsproblemen. Eén van de opvarenden overleefde het incident niet.

De brand woedt voort

De Fremantle Highway staat nog altijd in brand, maar wordt op zijn plek gehouden door het bergingsschip Hunter van het bekende Smit Salvage. De Hunter wordt bijgestaan door collega's, de kustwacht en Rijkswaterstaat in een poging de brand te blussen en het schip te bergen. Op dit moment worden plannen gemaakt om de schade aan schip en milieu zoveel mogelijk te beperken.

Elektrisch inferno

Felicity Ace zonk vorig jaar nabij de Azoren na een EV-brand.

De vermoedelijke oorzaak van de verwoestende brand laat zich raden. Net als de vorig jaar gezonken Felicity Ace vervoerde Fremantle Highway een groot aantal elektrische voertuigen. Een accubrand is volgens de Kustwacht op dit moment de meest aannemelijke oorzaak van het inferno.

De snelheid en hevigheid waarmee de brand uitbrak lijkt die theorie kracht bij te zetten. Aangezien EV's bijzonder moeilijk te blussen zijn is er nog een hoop werk te verzetten voordat het schip veilig geborgen kan worden.

Nieuws
  • Kustwacht