Oppassen geblazen: KNRM deelt kaart met plekken waar de meeste watersporters in de problemen raken

De kaart laat zien welke plaatsen voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen en waar men dus extra voorzichtig moet zijn

KNRM

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) zet zich elke dag in om de wateren in en rondom Nederland een stukje veiliger te maken. Op dit moment zijn ze bezig met de watersportcampagne 'Wij helpen...bij nood en problemen op het water'. Onderdeel van deze campagne is de zogenoemde hotspotkaart.

Hotspotkaart

Op deze hotspotkaart worden vijf gebieden weergegeven waar watersporters vaak de hulp in moeten schakelen van de KNRM. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om vastgelopen vaartuigen of problemen door het plotseling omslaan van het weer. Door navigatiefouten lopen veel boten vast in ondiepe gebieden waardoor er vaak schade aan het schip ontstaat én paniek aan boord. Vooral aan de noordoostkant van het IJsselmeer bevindt zich een gebied waar veel watersporters in de problemen komen. Ook de Waddenzee heeft bekende vastloopplekken, voornamelijk rond de eilanden.

Problemen door weer en water

Andere problemen die vaak voorkomen zijn het vastlopen van schroeven of verstopte koelwaterleidingen door Fonteinkruid, een waterplant. Daarnaast zorgde plotselinge weeromslag dit jaar voor problemen zoals losgeslagen boten, gescheurde zeilen en wederom paniek aan boord. De hotspotkaart moet helpen om de gevaarlijke gebieden te herkennen en goed voorbereid het water op te gaan in deze gebieden.

Nieuws
  • De Noordoostpolder
  • KNRM Breskens