Grensoverschrijdend gedrag in de jachtwereld: 'problemen komen voort uit de geheimzinnige aard van de industrie'

Realityserie 'Below Deck' brengt verschillende problemen in de industrie aan het licht: "Het legt dingen bloot waarvan onze industrie graag doet alsof ze niet gebeuren."

grensoverschrijdend

Grensoverschrijdend gedrag is iets wat in eigenlijk elke industrie een probleem vormt, zo ook in de industrie van de superjachten. Dit komt pijnlijk aan het licht wanneer in de populaire realityserie Below Deck Down Under te zien is dat twee castleden van het programma ongewenste seksuele avances maakten naar bemanningsleden van het jacht. En het gesprek in de wereld van luxe jachten gaat nu over de bescherming van het personeel aan boord van een dergelijk vaartuig. Verschillende bemanningsleden vertelden aan BBC over hun ervaringen.

Machtsverhoudingen

Leah Tennant, een 27-jarige vrouw uit Dorset, werkte jaren op een superjacht. Ze heeft goede ervaringen gehad, maar ook zeker slechte. Ze benoemt dat de bemanning soms bang is om problemen aan het licht te brengen omdat ze hun baan niet willen verliezen. Ze vertelt aan BBC: "Op een van de allereerste boten waar ik werkte was de kapitein een absolute griezel die de badkamer in liep terwijl ik onder de douche stond". Normaal gezien kan men over dit soort incidenten klagen bij iemand met een hogere rang, maar er was niemand die boven de kapitein stond.

Weerzinwekkend gedrag

Jenny Matthews, een chief officer en oprichtster van She of the Sea (een gemeenschap voor vrouwen die in de jachtwereld werken) bevestigt dergelijke verhalen. Haar organisatie krijgt regelmatig meldingen binnen van weerzinwekkend gedrag. Ze vertelt de BBC: "We hebben verschrikkelijke incidenten gehad van camera's die werden opgehangen op plaatsen waar dat niet zou moeten, het drogeren van bemanningsleden door andere bemanningsleden en zelfs een groep mensenhandelaren die vorig jaar aan het licht kwam". Volgens Matthews is het incident in de realityserie een positieve gebeurtenis: "Het legt dingen bloot waarvan onze industrie graag doet alsof ze niet gebeuren."

Geheimzinnig

Volgens Conrad Empson, een castlid van seizoen drie van Below Deck Mediterranean, worden de problemen veroorzaakt door "de geheimzinnige aard van de industrie". Omdat superjachten in handen zijn van rijke eigenaren blijft alles erg privé. Empson vertelt de BBC: "Je hebt bemanningsleden die geen berichten op sociale media mogen plaatsen of niemand mogen vertellen waar ze zijn. Dus de aard van alles aan boord is om alles heel privé te houden." Daarnaast wordt er, volgens Empson, ook amper antecedentenonderzoek uitgevoerd. Men weet dus niet wie er precies aan boord stapt. Volgens Empson is dit een groot probleem: "Als je niet controleert wie een persoon is, breng je de rest van de mensen echt in gevaar".

Nieuws
  • BBC
  • Adobe Stock