Van korte duur door motorproblemen: verschillende tallships keren terug naar Den Helder mét zeezieke bemanning

Voor sommige van de tallships die zondag vertrokken uit de haven van Den Helder tijdens de Sail Out was het een korte reis: vanwege motorproblemen moesten zij terugkeren naar de haven.

tallships

Inmiddels hebben een aantal van de tallships hun tocht weer mogen vervolgen, maar de Belle Poule, Mutin en De Swan liggen nog in de haven van de kustplaats. Vanwege motorproblemen moesten de schepen na de Sail Out in Den Helder weer omkeren en terugvaren naar de haven. Volgens Robbert Jan van den Oord, medeorganisator van Sail, gaat het om technische problemen of schade aan het schip.

Zeeziekte aan boord

Voor de bemanning misschien een welkome onderbreking van het leven op zee; er was sprake van harde wind afgelopen zondag tijdens de Sail Out van Sail Den Helder. Dit zorgde voor de mensen op de dijk voor een spektakel om te aanschouwen. Voor de bemanning aan boord was het echter een minder positieve ervaring: met windkracht 6 tot 7 kreeg een deel van de bemanning al snel last van zeeziekte. Jeroen Franken, oud-schipper en organisator van Sail, vertelt NH Nieuws: "Zeker weet ik het niet, maar waarschijnlijk hebben álle schepen last gehad van een zieke bemanning. Er wordt gevaren met jonge trainees, waarvan dit voor sommigen hun eerste dag op zee was. Het is volkomen normaal dat zij zeeziek zijn geworden. Er is maar een handjevol beginnende schippers die niet zeeziek wordt van zulke weersomstandigheden." Toch is het volgens Franken op zo'n moment beter om door te blijven gaan. Veel mensen voelen zich na een dag weer beter: "Het is ook een beetje onderdeel van de ervaring. Daarnaast, als je dit overwonnen hebt, mag je trots zijn."

Uit de race

De Swan is van plan om nog aan te sluiten in Engeland voor de Tall Ship Races, de Belle Poule heeft helaas besloten om uit de race te stappen. De werkzaamheden zouden te lang duren waardoor het niet meer mogelijk zou zijn om nog mee te kunnen racen.

Nieuws
  • NHNieuws
  • Wendy Overwijk