Preview: de Bavaria 33SR imponeert

Komende donderdag ligt de allernieuwste Nautique in de winkel en dat betekent dat het tijd is voor een klein tipje van de sluier met vandaag: de Bavaria 33SR

Bavaria

Dit artikel zal verschijnen in de allernieuwste Nautique, vanaf donderdag verkrijgbaar in de betere boekhandel bij u in de buurt.

Nieuw jaar, nieuwe Nautique. En dat betekent dat we het met de komende zes edities weer eens helemaal anders aan gaan pakken. Nog meer interessante onderwerpen en nog meer jachten, dus! Zo ook de nieuwe kleinere profielen waarin we andere jachten in het zonnetje zetten die eerder aan onze aandacht zijn ontgaan. Soms een primeur, soms een iets oudere klassieker, maar allen Nautique-waardig. Met in de komende editie onder andere de Bavaria SR33. Dit jacht is, naast de SR41 en de SR36, het nieuwste en tevens kleinste model van de succesvolle SR-serie. Bavaria nodigde ons vorig jaar uit voor een kennismaking. Plaats van handeling: Arborea Resort bij Neustadt aan de Oostzee.

Kleiner maar niet minder

Met de positieve testervaringen met de grotere modellen in gedachten zijn wij benieuwd wat ontwerper Marco Casali nu weer heeft bedacht. Akkoord, de SR33 is bijna een meter korter dan de SR36, maar het jacht oogt beslist niet gedrongen. Let’s go: te beginnen op het grote zwemplateau waar we een gezellig zitje voor drie treffen. De L-bank in de kuip kan gemakkelijk in achterwaarts kijkende positie worden veranderd en je tovert het met hetzelfde gemak om tot een groot zonnebed. De kuip voorziet in een wetbar met kookgelegenheid en de stuurstand wordt gedomineerd door twee Simrad G12 Glass Bridge ‘Multi Function Displays’. Wel zo fijn: de afstandsbediening is samen met de joystick in het boord geplaatst. Ons testschip is uitgerust met een elektrisch schuifdak, maar Bavaria biedt ook een canvas exemplaar aan; volledig geopend beslaat deze optie nagenoeg het complete dak.

Vrij zicht over het water

Benedendeks treffen we de eigenaarshut die kan worden afgesloten met een gordijn. Verder zien we hier een comfortabele bank, een tafel, een losse hocker en een mini-pantry. De praktische natte cel (met gescheiden douche) is
– zoals alles aan boord – perfect afgewerkt. De grote verrassing is de midscheeps gesitueerde gastenhut; vanaf het bankje kijk je vrij uit over het water. Mede dankzij het verstelbare stuurwiel ervaren wij een fijne stuurpositie met prima zicht rondom. De Bavaria SR33 komt razendsnel in glijvaart, waarbij de boeg zich nauwelijks verheft. De topsnelheid bedraagt 31,2 knopen op een vlakke zee. De vaareigenschappen zijn goed en dankzij de joystick en de boegschroef is manoeuvreren een makkie.

Conclusie

De Bavaria SR33 oogt aantrekkelijk, is degelijk gebouwd en de vaareigenschappen zijn prima. Standaard redelijk uitgerust, maar met wat opties komt er gemakkelijk een ton bovenop. Toch is het goed om te onthouden: met al deze voorzieningen kun je er 365 dagen per jaar plezier van hebben!

Motorjachten
  • Alfred J. Boer