Voorproefje: de Nautitech 44 schittert in de nieuwste editie van Nautique

De nieuwe Nautique ligt vanaf donderdag in de winkel en dat betekent een exclusieve preview van een prachtig zeiljacht uit deze editie: de Nautitech 44

Nautitech

Dit artikel is een preview uit de nieuwste Nautique. Het artikel in het magazine lezen? Dat kan vanaf donderdag 18 april via DEZE link.

Ondanks de enorme concurrentie op de multihull-markt werd de Nautitech 44 Open vorig jaar uitgeroepen tot European Yacht of The Year 2023. Volgens de jury is het jacht een ideale basis voor lange tochten én is ze zelfs uitgerust voor een wereldreis. De statistieken van de Franse werf tonen aan dat het merendeel van de Nautitech-eigenaren inderdaad ‘ergens op de oceanen’ onderweg is en de ontwerpers van deze nieuwe 44 hebben geluisterd naar de adviezen van die vertrekkers. Nautique stapte in Cannes aan boord van dit jacht om de bijzondere features in het echt te bekijken. Onze gastheer, Jouke van Langen van Jansma Jacht, ontvangt ons aan de bar. Meteen een primeur: vooraan in de salon, achter de mast, is een soort sta-bar bedacht; een tafel op een centraal punt mét uitzicht. Die leent zich, ook onderweg, uitstekend voor een gezellig gesprek, een hapje en een drankje, of een blik op de tablet. Volgens Van Langen is het idee van deze tafel zo goed ontvangen dat het ook op de nieuwe Nautitech 48 zal worden toegepast.

Meer vraag

Tijdens onze rondgang langs de Nederlandse importeurs op het Cannes Yachting Festival hoorden we dat de interesse voor multihulls ook in Nederland snel is gegroeid. “We merken ook dat onze klanten niet meer per definitie kiezen voor monohulls”, vertelt Van Langen. “Het oude imago van catamarans, dat ze niet gemakkelijk aan de wind zouden zeilen, is allang achterhaald. Integendeel: moderne multihulls doen niet meer onder voor monohulls – ze zijn vaak zelfs sneller. Bovendien hebben tegenwoordige kopers veel meer aandacht voor de leefruimte en het comfort aan boord, en dat is op een catamaran als deze onvergelijkbaar.” In de praktijk ziet de importeur onder potentiële klanten vooral twee groepen: stellen tussen 30 en 40 jaar die met hun gezin ervoor kiezen om veel tijd in de natuur door te brengen, en mensen van boven de 50. “Die laatsten zijn vaak ondernemers die hun zaak hebben overgedragen en die nu tijd hebben om lange reizen te gaan maken”, vervolgt Jouke. “We hebben momenteel drie Nautitechs in onze haven liggen die gereed worden gemaakt voor zo’n langer verblijf aan boord. Ze worden onder andere voorzien van watermakers, zonnepanelen en airco’s. De eerste gaat naar de Middellandse Zee om daar als familiejacht te fungeren voor het hele gezin, met kinderen en kleinkinderen. De tweede eigenaar maakt eerst een rondje Middellandse Zee als voorbereiding voor een wereldreis… Maar zullen wij nu eerst een rondje aan boord maken?” Daar zeggen we natuurlijk geen nee tegen.

De configuratie 'open'

We starten op het achterdek. Daar is ook direct goed zichtbaar waarom Nautitech deze jachten de toevoeging ‘Open’ heeft gegeven: de cockpit vormt een grote centrale leefruimte waar ook de zeilhandelingen zich afspelen. De twee opvallende zeshoekige stuurwielen (fraaie optie) zijn aan de uiterste buitenkanten van de hulls gesitueerd, en daartussen bevindt zich een grote U-vormige ruimte met drie zitbanken en twee tafels. Het is goed voor te stellen dat dit het centrum van leven is aan boord: het is hier comfortabel, overdekt en beschut tegen zon en wind. Dankzij de geopende achterpui vormt ook de salon – met aan stuurboord de keuken binnen handbereik – een geheel met het terras. Die keuken is voorzien van alle moderne apparatuur en doet niet onder voor het gemak van thuis. Aan bakboord, helemaal voorin, is een ruime navigatiehoek geplaatst. Zeker tijdens lange tochten op zee, waarbij veel op de autopilot zal worden gezeild, is dit een voorspelbaar rustpunt voor de wacht: men heeft hier niet alleen panoramisch uitzicht en de navigatiecomputer – plus autopilot – dichtbij, ook de zeilen zijn vanaf deze positie zichtbaar. We begeven ons onderdeks voor de rest van de rondleiding...

Het volledige artikel lezen? In de nieuwste Nautique lichten we de Nautitech 44 met maar liefst 6 pagina's foto's en tekst verder uit. Ook leest u in deze editie van Nautique over de beste maritieme kunstenaars, de rijke geschiedenis van Jachtwerf de Jong uit Joure en een reportage over Frank Gehry's Foggy. U vindt de nieuwste Nautique vanaf donderdag 18 april in een boekhandel bij u in de buurt.

Zeiljachten
  • Nautitech Catamarans