Veel ongelukken op het IJsselmeer: onderschat vaarwater of de Duivelsdriehoek van Nederland?

Het gebeurde de afgelopen maanden vaker maar is zeker niets nieuws: zeilers die overboord raken tijdens een vaartocht op het IJsselmeer. Wordt dit Nederlandse meer voornamelijk onderschat door zeilers of is er meer aan de hand?

IJsselmeer

In mei raakten verschillende zeilers overboord en heeft het KNRM de handen vol gehad aan het redden van drenkelingen op dit beruchte meer. Het is niet iets van de laatste tijd: het IJsselmeer heeft al vaker levens geëist. Hierdoor komt de vraag naar boven: is er meer aan de hand met dit Nederlandse meer of wordt het voornamelijk onderschat door de zeilers die zich hier op het water begeven?

Een gevaarlijk water

Patrick Loege, een visser die vaker op het meer te vinden is, vertelt NH Nieuws dat het IJsselmeer niet zomaar een plas water is. Hij legt uit: "Er is stroming, de wind kan plotseling draaien, er zijn zandbanken. Je moet echt weten wat je doet." Maar het meer is ook gevaarlijk voor de doorgewinterde zeilers die precies weten hoe het IJsselmeer in elkaar steekt: " Het weer is altijd de baas", vertelt de visser.

Net zo gevaarlijk als andere wateren

Volgens het KNRM is het IJsselmeer niet gevaarlijker dan een ander meer. Vooral het weer speelt een belangrijke factor in het feit of veel mensen overboord raken. Mooi weer zorgt ervoor dat meer mensen het water op gaan en niet iedereen is evengoed voorbereid op de grillen van een meer. Daarom roept de Nederlandse reddingsmaatschappij op om goed voorbereid op pad te gaan.

Geen spannende mythes en sensatieverhalen; het IJsselmeer is een meer als alle anderen en wordt dus af en toe flink onderschat.

Op het water
  • NH Nieuws
  • Adobe Stock