KNRM redt overboord geraakte zeiler na 14 uur

Het was het tweede incident in 48 uur; in het weekend van 13 mei is het KNRM tweemaal uitgevaren om een zeiler uit het water te redden. Het KNRM wil naar aanleiding van deze incidenten het belang van het dragen van een reddingsvest nogmaals benadrukken.

KNRM

Op zondagavond 14 mei werd een tocht op een éénpersoonscatamaran een ware nachtmerrie; een zeiler raakte overboord in de buurt van Urk, waarna het vaartuig doorzeilde. Na uren zwemmen wist de man een duwbak te bereiken. Op maandagochtend, 14 uur later, werd hij gered door het KNRM. Onderkoeld maar in leven. Volgens de reddingsmaatschappij heeft de man het incident overleefd omdat hij een reddingsvest en zeilkleding droeg.

Twee incidenten

Het was de tweede keer dat weekend dat de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) uit moest varen om een zeiler te redden. Op zaterdagmiddag 13 mei was in de buurt van Enkhuizen een zeiler overboord geraakt. Door een klap van de giek is de man mogelijk bewusteloos geraakt waarna hij direct in de golven verdween. De man droeg geen reddingsvest. Urenlang heeft de KNRM gezocht naar de man. Zondag is zijn lichaam door de politie in het water gevonden. Het KNRM benadrukt nogmaals het belang van reddingsvesten aan boord.

Reddingsvest

Volgens het KNRM raken er ieder jaar watersporters te water zonder reddingsvest waardoor zij overlijden door verdrinking of onderkoeling. De reddingmaatschappij benoemt dat een reddingsvest de overlevingskans verviervoudigt bij een val in het water. De organisatie geeft aan dat zeilers het grootste risico lopen om in het water te vallen, snelle motorbootvaarders staan op de tweede plek. Maar ook sloepvaarders kunnen beter een reddingsvest dragen aan boord van het vaartuig. Wanneer men in het water valt is de kans op onderkoeling groot. Hierdoor kan men niet meer zwemmen, het bewustzijn verliezen en uiteindelijk verdrinken. Met een reddingsvest zorgt u dat u blijft drijven. En om met de woorden van het KNRM te spreken: "wie drijft kan gevonden worden".

Nieuws
  • KNRM
  • KNRM