Amerikaanse superjachteigenaar spant rechtszaak aan tegen gemeente: 50 meter lang jacht mag niet in achtertuin liggen

De man wil zijn superjacht aan de steiger achter zijn huis aanleggen maar de buren zijn het er niet mee eens

rechtszaak

Een Amerikaanse man in de staat Florida klaagt de gemeente van een klein dorp aan omdat hij zijn superjacht Honey niet mag aanleggen aan de steiger achter zijn huis. De man woont in het dorpje North Palm Beach waar hij een aantal mooie huizen gekocht heeft. Nu wil hij zijn 50 meter lange jacht graag parkeren in het water achter een van deze huizen maar daar staan de gemeente en de bewoners niet achter. En dat betekent voor een Amerikaanse inwoner maar een ding: tijd voor een rechtszaak.

Perfecte locatie

North Palm Beach bevindt zich in de Amerikaanse staat Florida waar water en superjachten zeker niet vreemd zijn. Het huis van de Amerikaanse Michael Bozutto staat dan ook op de perfecte locatie voor het parkeren van een superjacht: precies op de hoek van bevaarbare wateren die toegang bieden tot de Atlantische Oceaan. En dat is natuurlijk voor een superjachteigenaar de place to be. Het jacht Honey is al zo'n tien jaar in het bezit van de man en normaliter lag ze altijd in de Old Port Cove Marina, in de buurt van Tiger Woords' megajacht met de naam Privacy. Maar sinds kort wil Bozutto het jacht liever wat dichter bij huis houden en ligt het superjacht aan de steiger achter dit relatief bescheiden optrekje met één verdieping en drie slaapkamers. Dit is alleen niet het huis waar Bozutto het grootste deel van de tijd woont en dat is voor de gemeente een goed excuus om de hakken in het zand te zetten.

Rechtszaak

Volgens de ambtenaren mag een boot alleen aangelegd worden bij een huis dat wordt bewoond. En sinds Bozutto in ieder geval drie huizen in North Palm Beach bezit, betekent dit dat hij bij geen van allen een superjacht zou kunnen parkeren. Dit is dan ook precies waar de rechtszaak om gaat. Betrokkenen geloven dat het om meer gaat dan alleen de reden die de gemeente noemt. Zo zouden er klachten zijn geweest van buren die het jacht te groot vinden. Volgens Bozutto staat er niets in de dorpscode dat erop wijst dat hij Honey niet bij zijn huis aan zou kunnen leggen. Daarnaast bestaat er bij de gemeente ook geen eenduidige definitie van het woord 'bewoond' waar het gaat om de huizen in het dorp. Bozutto wil dan ook dat een rechter beslist dat het zijn grondwettelijk recht is om het jacht bij zijn huis aan te meren.

Nieuws
  • Palm Beach Post
  • Adobe Stock