Heerlijk genieten aan het water: culinaire hoogstandjes op steenworp afstand van de kade

De redactie van de Lekker 500-gids zet in Nautique 1 van dit jaar de beste restaurants aan het water voor u op een rij.

culinair

Voor een heerlijk diner hoeft u in Nederland over het algemeen niet ver te zoeken; ons land staat bol van de culinaire hoogstandjes op aantrekkelijke locaties. En ook voor watersportliefhebbers is de keuze reuze: want waar water is, zijn genoeg restaurants gevestigd om bootjesmensen te voorzien van een feestmaal.

De Mark - Durgerdam

Restaurant De Mark maakt onderdeel uit van Boetiekhotel De Durgerdam, gevestigd in een dijkpand en geopend in het voorjaar van 2023. Binnen is de inrichting stijlvol met veel hout en natuurlijke tinten en het terras biedt een prachtig uitzicht over het IJmeer. Hier geniet je 's zomers van de eveneens prachtige menukaart vol lekkers. Bijvoorbeeld een opgerolde, gelakte zeetong gevuld met cantharellen, afgetopt met zeekraal en geroosterde hazelnoten. Ernaast groene asperges en bearnaisesaus met Hollandse garnalen. Een plaatje om te zien en heel smakelijk, bovendien. Dat geldt ook voor in kleine delen mals geroosterd piepkuiken in een gulle hoeveelheid op het bord met mosterd en dragon, artisjokken, cantharellen en jus met gezouten citroen. Kortom, de perfecte formule voor een prachtig én heerlijk uitje.

HAVN - Hoorn

HAVN ligt in de binnenstad aan de havenkade van het historische Hoorn. De sfeer is laagdrempelig, gemoedelijk en zeer gastvrij. Hier kun je gegarandeerd goed uit eten om na afloop te wandelen langs de kade. Bij HAVN eet je onder andere perfecte zwezerik: krokant van buiten met een zacht-sappige binnenkant, met een bijgaande jus die is verrijkt met laurier. Ook het piepkuikentje dat in zijn geheel wordt geserveerd, waarbij de filets half losgesneden zijn en de boutjes apart gebraden. Aan tafel wordt er een krachtige eigen jus overheen geschonken en het kannetje blijft staan zodat u uzelf nog eens tegoed kunt doen. Applaus voor het malse stuk Livar-varken van de barbecue, gekruid met szechuan-peper en garnituren van doperwtentapenade en -puree. In het glas een 2021 Pinot Grigio delle Venezie Terre di Marca. Aromatisch, geurig, vol, kruidig en met de honing van rijp exotisch fruit.

't Havenmantsje - Harlingen

’t Havenmantsje is gevestigd in een statig gerechtsgebouw uit eind 1800, gelegen aan de haven van Harlingen. Enkele jaren geleden is er een moderne glazen serre aangebouwd met prachtig uitzicht op de binnenhaven en op de veerboot richting Vlieland en Terschelling. Je kan hier alle dagen van de week terecht voor koffie met iets lekkers, een uitgebreide lunch of een veelzijdig diner. Ook voor een high tea of bites en streetfood staat de deur dagelijks open. De keuze is reuze, maar allemaal even heerlijk.

Spetters - Breskens

Bij het Zeeuwse Spetters is het uitzicht over de jachthaven van Breskens met daarachter de Westerschelde werkelijk een feestje voor het oog. Vis, schaal- en schelpdieren vormen de basis van de menukaart en een amuse van sappige oester in een porseleinen oesterschelp, waarop huisgemaakte kimchi, tarwegras, citroengelei en pittige mayonaise, zet meteen de toon. Ook eet je hier Oosterscheldekreeft en kingfish met asperges, jus van waterkers, crème van avocado en tijgermelk met jalapeño. Een plaatje op het bord met een smaakexplosie waar je u tegen zegt. Heerlijk!

Inter Scaldes - Kruiningen

Trots van Zeeland en onlangs heropend onder leiding van het jonge stel Jeroen en Sanne Achtien. Voorzien van een volledig nieuw interieur geïnspireerd door de Zeeuwse omgeving en een prachtig menu verzorgt het team van Inter Scaldes je hier gegarandeerd een onvergetelijke avond. Bij Inter Scaldes eet je alleen het allerbeste van het seizoen en de verste vis, schaal- en schelpdieren. Hier moét je geweest zijn! Laat je verrassen met meerdere verfijnde gangen, die er ook nog eens prachtig uitzien, en beleef het nieuwe Inter Scaldes van Jeroen en Sanne Achtien zelf.

De Oude Sluis - Zoutkamp

Dit prachtige restaurant bevindt zich op een steenworp afstand van de sluis: Zoutkamp lag vroeger aan de zoute Lauwerszee die plaats heeft gemaakt voor het zoete Lauwersmeer. Deze omgeving is meer dan één bezoek waard en dan past een lunch of diner op dit adres naadloos in het programma. Hier eet je een heerlijke cocktail van Zoutkamper garnalen; de chef heeft de garnalen in hun waarde gelaten en niet doordrenkt in een cocktailsaus. Gewaagd maar geslaagd is de combinatie van snoekbaars en gerookte paling met geroosterde brioche, zuurkool en appelstroop. Al met al een super adres.

Meliefste - Wolphaartsdijk

Gelegen aan het Veerse Meer, strak maar sfeervol van inrichting en, last but not least, een crew waar je u tegen zegt: professioneel en zeer gastvrij. Hulde voor de 'vissoep Veerse Meer' met strandkrabbetjes en kreeft en een krachtige volle bouillabaisse met begeleiding van kokkeltjes van het wad en scheermessen geserveerd op ijs. Licht en romig en vol van prachtige smaken. Tarbot heeft een dakje van zwarte truffelgelei en krijgt garnituren van mooi beetgare witte asperge, crème van eierdooier, schuimige aspergewolkjes, terrine van aardappel met zwarte truffel en mousselinesaus. Het Zeeuwse leven smaakt hier uitermate goed.

Smaakt dit naar meer en bent u nieuwsgierig naar andere ‘lekkere’ restaurants? Bestel restaurantgids Lekker500 editie 2024 via lekker.nl/bestel

Culinair
  • Redactie Lekker
  • SPETTERS, INTER SCALDES, MELIEFSTE, 'T HAVENMANTSJE