Smakelijk genieten in Kroatië: 7 festivals om te bezoeken tijdens uw vakantie

De Kroatische keuken is divers en omvangrijk met zowel Italiaanse, Hongaarse, Oostenrijkse en Turkse invloeden. Tijdens deze festivals proeft u de verscheidenheid van Kroatië

festivals

Kroatië is een populair land om naartoe te varen, met verschillende mooie locaties aan land en op het water. En ook de Kroatische keuken is noemenswaardig; een verzameling van smaken met verse lokale ingrediënten. Deze keuken is niet in een zin te vatten omdat de traditionele Kroatische keuken door veel verschillende invloeden tot stand is gekomen. Zo vindt men smaken uit Italië, Hongarije en Turkije terug in de Kroatische gerechten. In de komende maanden worden er in Kroatië verschillende festivals georganiseerd waar u deze smaken zelf kunt proeven. Wat tips, mocht u inderdaad richting Kroatië vertrekken deze zomer.

Oesterfestival - Ston

Langs de bekende Dalmatische kust vindt u het minder bekende Ston, een plek met een rijke geschiedenis. Zo vindt u er bijvoorbeeld de oudste en grootste zoutmijnen, daterend uit de 14e eeuw. Om deze zoutmijnen te beschermen werd de stad met een 7 kilometer lange muur beschermd, een muur die er nu nog steeds staat (maar die inmiddels door aardbevingen wel minder lang is geworden). En in Ston vindt u ook oesterkwekerijen – die u daadwerkelijk kunt bezoeken – én een oesterfestival met de meest verse oesters uit de Adriatische Zee. Dit Oesterfestival vindt plaats op 16 maart.

Weekend Food Festival - Rovinj

In Rovinj komen verschillende lokale én internationale culinaire experts samen om kennis, ervaring en natuurlijk culinaire traktaties te delen. Het Weekend Food Festival is een vierdaags festival bij de Oude Tabaksfabriek. Bekende namen uit de culinaire wereld gaan in gesprek met professionals, cateraars, wijnmakers en olijventelers. Er zijn masterclasses te volgen, galadiners, muziek en vooral veel eten. Het Weekend Food Festival zal plaatsvinden van 19 tot en met 21 april.

Aspergefestival - Lovran

Mocht u liefhebber zijn van asperges, dan is dit festival wellicht iets voor u. Het staat namelijk geheel in het teken van asperges. De meest creatieve gerechten komen voorbij – en allen mét deze seizoensgroente. Lovran zelf is ook leuk om te zien; een charmant plaatsje met een schilderachtige omgeving. Het Aspergefestival wordt gehouden op 20 april met livemuziek, entertainment én heel veel asperges. Mocht u later in het jaar in Lovran zijn, dan kunt u Kersendag wellicht meepakken: een festival dat geheel in het teken staat van kersen en plaatsvindt op 15 juni. Van 11 t/m 13 oktober houden ze in ditzelfde dorp het Marunda kastanjefestival met taarten, ijs en cocktails perfect passend bij de kastanje; de ultieme herfstsnack.

Kaasfestival - Svetvinčenat

Wist u dat Kroatië een heel uitgebreid kaasassortiment heeft? Mocht u nieuwsgierig zijn dan is het Kaasfestival een aanrader. Tijdens dit tweedaagse festival proeft u verschillende ambachtelijke kazen én u kunt genieten van Istrische ambachten, een traditionele schapenshow en de Miss en Mister Goat-verkiezing. Het Kaasfestival vindt plaats op 21 en 22 september.

Good Food Festival - Dubrovnik

Mocht u nog niet in Dubrovnik zijn geweest, dan is oktober dit misschien wel een goed moment. Hoewel de exacte datum van dit festival nog niet bekend is, is het een evenement om naar uit te kijken: eten, drinken, workshops, themadiners, speciale menu's, gastronomische rondleidingen... En de stad zelf liegt er ook niet om: Dubrovnik is misschien wel de meest bekende stad in Kroatië omdat hij het decor vormde voor de hitserie Game of Thrones. En dat is natuurlijk ook met goede reden. De stad is mooi om te zien en hartstikke levendig. Toeristisch, dat zeker. Maar de stad staat op veel bucketlijstjes en dat maakt toch nieuwsgierig.

International Prosciutto Fair - Tinjan

Dit festival bestaat al sinds 2007 en wordt nog steeds elk jaar in oktober georganiseerd. Het is de grootste prosciutto fair in Kroatië maar ook het belangrijkste gastronomische evenement in heel Istrië. Vijftig exposanten uit Kroatië en daarbuiten presenteren producten aan zo'n 20.000 culinaire liefhebbers. Wijn, prosciutto en Istrische delicatessen staan centraal tijdens dit festival dat plaatsvindt van 18 tot en met 20 oktober.

Truffeldagen - Livade

De Zigante truffeldagen draaien volledig om het zwarte Kroatische goud. Veel truffel doordrenkte delicatessen, culinaire tradities en u kunt zelfs genieten van de truffeljacht. Livade kreeg de titel "Center of the Truffle World" en viert de truffeldagen dan ook een maand lang, elk weekend van 5 oktober tot en met 3 november.

Een ding is in ieder geval zeker: u kunt de komende tijd heerlijk eten in Kroatië.

Culinair
  • BuroSix
  • BuroSix