Mulder Shipyard: vijfentachtig jaar Nederlands vakmanschap

Nautique mocht voor de eerste editie van het jaar 2024 op bezoek bij Mulder Shipyard te Zoeterwoude. Het 85-jarig bestaan van dit familiebedrijf was daar een extra geschikte gelegenheid voor

Mulder

Dit artikel verscheen in Nautique 1 van het jaar 2024. Deze editie van Nautique is HIER te verkrijgen.

Ik word ontvangen door Managing Director Nick Mulder. Hij is de derde generatie Mulder van de in 1938 door zijn opa Dirk Mulder opgerichte werf te Voorschoten. De recent prachtig verbouwde interieurs in dit hoofdkantoor te Zoeterwoude ademen de sfeer van een superjacht: massief teakhouten scheepsdekken op alle etages, notenhouten wanden, en ook de verdere inrichting heeft de luxe maritieme uitstraling van de schepen die de werf bouwt. Vanaf de ontvangstlounge op de tweede etage kan de clientèle direct de productiehallen inkijken waar intensief wordt gewerkt aan in aanbouw zijnde projecten.

Succesvolle geschiedenis

Het begon allemaal in 1938 met opa Dick Mulder. Hij richtte de werf op onder de naam Jachtwerf de Watersport. Daar werd de eerste houten zeilboot gebouwd. Nick Mulder vertelt: “Begin jaren 1940 schakelde hij over op stalen motorboten met een mahoniehouten opbouw.” Deze waren de basis voor de later alom bekende Super Favorite Cruisers. Met een serie van deze gewilde boten bouwde de werf een mooie reputatie op. Vader Dirk Robert (Dick) die Dirk Mulder in 1984 opvolgde, voelde toen al snel aan dat er zich een markt ontwikkelde voor grotere en luxere schepen. “Een visionair”, vertelt de jonge Mulder. Enkele jaren later werd de werf uitgebreid, om grotere schepen te kunnen bouwen. De Mulder 70 Futura met haar lengte van 20,60 meter ging als eerste op deze vestiging te water; deze Mulder had een stalen romp met een aluminium opbouw. Een doorbraak in 1998 was de introductie van de Mulder 74 Flybridge. Ze won dat jaar meteen de ‘Best Yacht’-award op de Hiswa Boat Show. In de jaren daarop positioneerde het familiebedrijf zich stevig in het hoogste kwaliteitssegment van de grotere internationale jachtbouw, onder andere met de Mulder Convertible, de Mulder Flybridge en de Mulder Wheelhouse. De toon was gezet: vanaf 2000 volgden de orders zich aan de lopende band op.

Nieuwe locatie

Nick Mulder is al vanaf jongs af aan betrokken bij de werf: “Vanaf mijn prille jeugd ging ik vaak met mijn vader mee. Ik maakte de gestage groei van het bedrijf mee, nam de passie die hij voor zijn werk had van hem over en leerde veel van hem.” In 2010 komt de jonge Mulder op 22-jarige leeftijd in dienst op de werf. Hij doorliep alle facetten van het bedrijf en werkte in het managementteam mee aan de groei en aan plannen voor de toekomst. Omdat de groeiende vraag naar superjachten alsmaar toenam, nam vader Dick het besluit om de werf uit te breiden met een grote extra locatie. Dit werd de vestiging in Zoeterwoude. In 2011 werd de bouw van dit complex van 7000 m2 gestart. De nieuwe locatie zou beschikken over twee droogdokken van 58 meter lang, en 12 meter en 15 meter breed, met een diepte van 3 meter. Daarnaast werden er twee grote hallen ingericht voor de bouw van jachten tot 100 ton. De Mulder Solis ging in 2015 als eerste superjacht vanaf deze vestiging te water, zij was op dat moment het langste Mulder-jacht. De Solis is geheel naar de bijzondere wensen van de klant gebouwd en is LY3 plus unrestricted navigation gecertificeerd, dat wil zeggen: geheel zeewaardig en transatlantic crossing equipped. Nog steeds worden zowel in de vestiging in Voorschoten als in Zoeterwoude de klassieke Favorites van jachtontwerper Guido de Groot gebouwd.

Award na award

De mijlpaal die de werf behaalde met de Solis, werd in 2016 bekroond toen dit jacht dat jaar genomineerd werd voor de World Super Yacht Awards, jaarlijks georganiseerd door BOAT International. Het jaar 2017 was ook belangrijk voor de werf: de eerste ThirtySix ging te water onder de naam Delta One. Het jacht is 36 meter lang en heeft een FDHF-romp (Fast Displacement Hull Form) en twee Caterpillar C-18 1150pk dieselmotoren voor de voortstuwing waarmee met een comfortabele topsnelheid van 17 knopen kan worden gevaren. Het ontwerp is van de Britse designstudio Claydon Reeves, en Vickers Studio tekende voor het interieur. Opvallend zijn de floor-to-ceiling-glaswanden die zorgen voor een spectaculair panoramisch uitzicht. De zusterschepen Calypso (2019), Mana (2020), My way (2021), Solemates (2022) en Seaflower (2023) voeren achtereenvolgens de droogdokken uit. In 2018 won Delta One in haar categorie de World Superyacht Award en de Calypso won in 2020 de BOAT International Interior Design Awards. De jury – allemaal experts op het gebied van jachtontwerp – waardeerde het hoogstaande vakmanschap en baanbrekend design van de Mulder ThirtySix's: zij rekenden de schepen tot ‘s werelds meest opmerkelijke projecten. Om aan de als maar toenemende vraag naar steeds grotere en luxere jachten te kunnen blijven voldoen werd in 2022 de nieuwe vestiging te Enkhuizen in gebruik genomen. Het complex bestaat uit twee hallen van 50 meter voor de productie van de aluminium casco’s. Mulder kan nu casco’s in eigen beheer bouwen en is dus niet langer afhankelijk van derden. Het team in Enkhuizen bestaat uit 20 gepassioneerde medewerkers. De locatie is ideaal vanwege de gunstige ligging aan het Markermeer; van hieruit zijn de casco’s goed te transporteren naar de vestigingen te Zoeterwoude en Voorschoten, waar ze verder afgebouwd worden.

Charterafdeling

Wereldwijd is op tal van terreinen een nieuwe trend gaande: het gaat niet zozeer om het bezit, maar om de beleving. En deze trend waait over naar de wereld van boten en jachten. Mulder speelde daar moeiteloos op in en richtte in 2021 de charterafdeling op: Mulder ThirtySix-jachten staan tegenwoordig stand-by voor charters in de Middellandse Zee, Noord-Europa en het Caribisch gebied. Een ervaren, enthousiaste crew geeft de gasten een onvergetelijke ervaring met een trip rond bijvoorbeeld Sicilië, Mallorca of op de fjorden van Noorwegen. Het gaat dan niet alleen over de ervaring van het varen, maar over de ultieme maritieme belevenis aan boord: onbezorgd worden verwend door topkoks, uitstapjes naar mooie bestemming aan wal, beauty behandelingen en toys zoals ribs, jetski’s en kajaks.

Mulder 360

Het motto van Nick Mulder luidt als volgt: “wij ontzorgen en maken mensen gewoon graag blij”. In het kader van dit motto heeft Mulder nog een nieuw initiatief opgezet: Mulder 360. Het betreft een uitgekiend servicepakket dat ervoor zorgt dat de jachten in perfecte staat worden onderhouden en altijd volledig operationeel zijn. Daarmee worden eigenaren volledig ontzorgd zodat zij de focus kunnen leggen op het optimaal genieten van het jacht. Zoals de naam doet vermoeden ondersteunt het programma de volledige levenscyclus: van oplevering tot het volledig management van de boot, het inhuren en trainen van de crew, het managen van eventuele charterprogramma’s én de bemiddeling tijdens eventuele verkoop via de in-house brokerage-afdeling. Dit alles begeleid door toegewijde fleetmanagers. Zo groeide de werf ‘de Watersport’ onder leiding van Dirk Mulder – die niet van publiciteit hield – uit tot ‘Mulder Shipyard’: een succesvolle werf met vier vestigingen, 100 gepassioneerde en vakkundige medewerkers én winnaar van de prestigieuze World Superyacht Awards.

Favorite 1700 Anniversary edition

Ter gelegenheid van het 85-jarig bestaan introduceerde de werf in april 2023 een speciale versie van de Mulder Favorite 1700: de Anniversary Edition met de doopnaam Summer. Meer lezen over dit mooie limited edition jacht? U vindt het artikel in Nautique 1 van het jaar 2024, te verkrijgen via Tijdschrift.land of via de link aan het begin van dit artikel.

Holland's Glorie
  • Kees Stuip, Mulder Shipyard