Het hele jaar door genieten: wintervaren in Friesland

Aanlegsteigers Marrekrite

We varen langs de houten aanlegsteigers van recreatieschap Marrekrite. Je kunt hier het hele jaar door gratis neerstrijken. Een bijdrage wordt wel op prijs gesteld en dat kan door voor 15 euro de Marrekritewimpel te kopen. Die wappert voorop onze boot. We besluiten nog even niet aan te leggen en varen verder langs de Grutte Griene, een onbewoond natuureiland tussen het Sneekermeer en de Goingarijpster Poelen, waar je alleen met de boot kunt komen. Een vierbladig windmolentje, al van ver al te onderscheiden, draait ijverig rond om het water in het gebied te beheersen.

Eén en al rust en stilte. Hoe anders is het in de zomer, als de plezierboten haast in colonne over het water gaan, het dringen is om het beste plekje, de zon onbarmhartig heet op je hoofd schijnt en een verfrissende duik nooit ver weg is. Voor de meerderheid van de watersporters heeft dat nog altijd de grootste charme. De bekoring van de herfst en winter is voor velen nog onontgonnen gebied. Je moet ervan houden. En dat doen wij.

Het mooist is natuurlijk een kraakheldere winterdag, het riet goudoranje beschenen door de zon. En de ultieme droom: varen door een besneeuwd, idyllisch winterlandschap. Wij doen het vandaag met een bleekgrauwe hemel en bedauwde groenbruine polders, die soms desolaat en eenzaam ogen, maar daardoor niet minder mooi zijn. Zodra je begint te verlangen naar wat meer vertier van vlees en bloed, dan zet je koers naar een van de gezellige dorpen met winkels en restaurants.

Varen in een geschiedenisboek

Wij volgen een deel van een van de routes die toerisme-organisatie VVV Waterland van Friesland heeft uitgezet. Via de Goingarijpster Poelen varen we richting Joure. Langs de waterkant zien we voor het eerst twee wandelaars met een hond. Weggedoken in hun opgezette kraag ploegen ze voort. Na een ochtend in eenzaamheid te hebben gevaren, zijn ze voor ons bijna een bezienswaardigheid. Tussen het Sneekermeer en de Langweerder Wielen passeren we het dorp Broek met café Rufus aan het Water, dat in de winter tijdens de weekenden geopend is. Je kunt hier een broodje eten of een warme chocomel drinken en even opwarmen bij de kachel. Het is hier ook mogelijk te ontbijten, na een nacht op het water. Even de ontbijtlijst invullen en een kwartiertje later geniet je van verse broodjes en croissants.

We onthouden het voor later en gaan door naar de Jouster Sylroede, waar we langs houten bootstallingen en de oude Douwe Egberts-fabriek varen. De belettering staat nog altijd op het pannendak: Douwe Egberts. Tabak. Koffie. Thee. In 1753 begon Egbert Douwes hier met zijn vrouw een winkel met kruidenierswaren, chocolade en zuidvruchten. Zoon Douwe Egberts nam het bedrijf in 1780 over en ging zich bezighouden met de bewerking en het mêleren van koffie, thee en tabak. Meer over de historie kom je te weten als je Museum Joure bezoekt. Alles ademt op dit stukje geschiedenis, want even verderop zien we de Groene Molen uit 1800, die zijn naam dankt aan de kenmerkende groene kap. En vervolgens bij de entree van de haven jachtwerf De Jong, die sinds 1653 gespecialiseerd is in de bouw van houten schepen.

Lees verder op de volgende pagina

Op het water
  • Noorderland
  • ThomasVaer Fotografie – Waterland van Friesland