Pim van der Marel
Pim van der Marel
Recente artikelen
 1. Grevelingen
  Travel
  Zoutwatermeer de Grevelingen: het beste van beide werelden

  Wij van Nautique wilden graag eens onderzoeken of er nog andere redenen zijn waarom de Grevelingen zo populair is bij watersporters

 2. haven
  Nieuws
  De Rotterdamse Haven in 2023

  We geven u een update met betrekking tot de Rotterdamse Haven: geen ernstige ongelukken maar ook minder bezoekende zeeschepen.

 3. Vecht
  Op het water
  De Vecht: echt de mooiste rivier van ons land?

  Voor Nautique 3 van het jaar 2021 ging redacteur Pim van der Marel de Vecht op; de "fraaie, bijna stroomloze rivier van Utrecht naar Muiden (40 km), door veelal parkachtige omgeving." Dat wilden we natuurlijk wel eens van dichtbij zien.

 4. Scheur
  Op het water
  Het Scheur: een mooie vaartocht over de Nieuwe Maas

  Sinds de heropenstelling van de Monstersche Sluis in Maassluis zijn de mogelijkheden voor vaartochten via de Nieuwe Maas – die daar Het Scheur heet – verruimd. Voor de nieuwste Nautique maakten we een testrondje om Het Scheur te verkennen.

 5. Willemsroute
  Op het water
  Een rondje Willemsroute: varen door Nederlands- en Belgisch-Limburg

  In de nieuwste Nautique test Pim van der Marel, onze expert op het gebied van Nederlandse vaarroutes, het rondje Willemsroute.

 6. electric
  Op het water
  'Electric only' vaarroutes in Friesland

  In Friesland wordt van alles gedaan om elektrisch varen te bevorderen. In de laatste Nautique testte onze redacteur Pim van der Marel drie vaarroutes in deze mooie provincie.

 7. Maasplassen
  Op het water
  Maasplassen: het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland

  In de nieuwste Nautique nemen we u mee naar de Maasplassen; een prachtig watersportgebied in Limburg met maar liefst dertig vierkante kilometer aan watersportmogelijkheden.

 8. rotterdamse haven
  Nieuws
  De Rotterdamse Haven in 2022

  Het Havenbedrijf Rotterdam ziet het gebruik van het vaarwater in de stadsregio steeds maar drukker worden. Volgens woordvoerder Tie Schellekens neemt het aantal pleziervaarders die geen ervaring hebben toe en varen die onvoorbereid de haven binnen.

 9. De Harinvliet
  Op het water
  Het Haringvliet: leuk vaarwater voor een sloep?

  We gaan kijken of het Haringvliet leuk vaar­water voor onze sloep is. We vertrekken vanuit de vesting Willemstad en hebben gehoord dat Hellevoetsluis daar niet voor onder doet. Daar gaan we dus in elk geval ook even kijken.

 10. Pim van der Marel
  Columns
  Onverwachte verrassing

  Nautiques nationale ontdekkingsreiziger Pim van der Marel schrijft voor het magazine niet alleen De Verkenning. Hij notuleert ook wat hij onderweg op zijn tocht aan opvallende zaken tegenkomt en fotografeert die. Deze keer is Pim in Alkmaar waar hij een paar 'waternimfen' tegenkomt