Superjachten spotten: waar in Nederland kan men ze van dichtbij zien?

Altijd al eens een superjacht van dichtbij willen zien? Op deze plaatsen in Nederland kan dit zomaar eens werkelijkheid worden.

Superjacht

Toen superjacht Asia net in Monnickendam lag, werd ze een ware toeristische trekpleister: mensen maakten foto's en stonden aan de kant om het jacht van dichtbij te kunnen aanschouwen. Natuurlijk, het is niet hetzelfde als wanneer men ook daadwerkelijk aan boord van een dergelijk vaartuig mag stappen, maar ook de buitenkant van een jacht is een indrukwekkende verschijning. Het vraagt wat geduld maar eens in de zoveel tijd komt zo'n grote reus uit een van de bouwfaciliteiten in Nederland. En daarom zetten wij vijf plekken op een rijtje waar u mogelijk zo'n superjacht zou kunnen spotten.

Vlissingen

In Vlissingen wordt druk gebouwd door Damen Yachting. En dat betekent dat u in het water in en rond Vlissingen ook de mogelijkheid heeft om een superjacht te spotten. Het is ook geen geheim dat Damen af en toe een superjachtromp vanuit hun faciliteiten in Polen vervoerd naar Nederland. Bent u op de juiste plaats op het juiste moment? Dan kunt u dus zomaar een superjacht voorbij zien varen.

Monnickendam

We benoemden deze plek net al even kort: in Monnickendam vindt u Royal Hakvoort Shipyard. En hoewel niet elk jacht zo lang blijft liggen als Asia, is het zeker mogelijk om een superjacht te spotten wanneer zij de faciliteiten in deze historische stad verlaat. Met een beetje geluk wacht het jacht een aantal dagen op haar nieuwe eigenaar; dat zal geheid weer wat toeristen trekken.

Alblasserdam/Zwijndrecht

In Alblasserdam, gelegen in de buurt van Rotterdam en Dordrecht, vinden we het hoofdkwartier van Oceanco. Deze werf is verantwoordelijk voor een aantal van de grootste jachten ter wereld. Zo heeft de werf niet alleen Black Pearl en Kaos gebouwd, ook Jeff Bezos' Koru komt van de hand van deze werf. In Zwijndrecht én Alblasserdam wordt gewerkt aan de jachten van Oceanco maar vanuit het hoofdkwartier varen ze direct de Noordzee op.

Makkum

Hoewel Feadship op verschillende plaatsen in Nederland opereert, benoemen we voor de variatie expliciet de werf van De Vries Scheepsbouw te Makkum. In dit dorp in Friesland wordt gewerkt aan verschillende Feadship-jachten. De werf beschikt over droogdokken voor jachten van 110 tot 120 meter en dat betekent dat een reus van dergelijk formaat zomaar eens door Makkumse wateren kan varen.

Oss

In Oss vinden we Heesen Yachts, nog een grote naam in de wereld van de superjachtbouw. Ook hier worden verschillende superjachten gebouwd en ook hier is dus de kans aanwezig dat u een dergelijk vaartuig van dichtbij kunt bekijken. Zo is op dit moment het 55 meter lange Project Venus nog in aanbouw en haar oplevering staat gepland voor 2025.

Let wel: het terrein van de werven zelf is niet zomaar toegankelijk voor onbevoegden en pottenkijkers worden hoogstwaarschijnlijk niet op prijs gesteld. Maar: mocht u in de buurt zijn van een van de bovengenoemde plaatsen op het moment van oplevering, dan kan het zomaar lonen om onder het genot van een wijntje en een borrelhapje plaats te nemen aan de kade en te wachten tot een superjacht zich door de grachten verplaatst voor haar geplande sea trials.

Superjachten
  • Ruben Griffioen