(Video) De bouw van een Nederlandse grootheid: Project Serena krijgt vorm

In 2024 wordt ze opgeleverd: in Oss wordt hard gewerkt aan de YN 20555, oftewel Project Serena. Heesen Yachts heeft aangekondigd dat de bouw van het jacht volledig volgens schema verloopt en dat romp en opbouw inmiddels zijn samengevoegd. Wij hebben exclusieve foto's én een prachtige video.

Project Serena

Een echte Nederlandse grootheid: met haar 55 meter is de YN 20555, ook wel "Project Serena" genoemd, een imposante verschijning. Bij Heesen Yachts in Oss wordt Serena in elkaar gezet zodat zij in de herfst van 2024 afgeleverd kan worden bij haar eigenaren. Maar een project van dit formaat heeft nogal wat voeten in de aarde. Serena's romp heeft inmiddels een afstand van 125 zeemijl afgelegd om samengevoegd te worden met haar opbouw, en in onderstaande video en foto's is te zien hoe deze tocht verlopen is.

Reis

Twee dagen lang is de romp van de YN 20555, liefkozend Serena genoemd, onderweg geweest vanuit Friesland. Een tocht over zee, kanalen en rivieren, getrokken door een sleepboot genaamd Vlieter en een duwboot genaamd Aegir. De twee vaartuigen leidden Serena veilig en vakkundig door de Waddenzee, het IJsselmeer, het Markermeer, het Amsterdam-Rijnkanaal en uiteindelijk de Waal en de Maas. Op 19 april kwam zij aan in Oss waar ze, na een lange tocht, samen gevoegd kon worden met haar opbouw.

Samenwerking

Meerdere partijen werken mee aan het grote project. Zo wordt er voor de bouw van de stalen rompen samengewerkt met het bedrijf Talsma, een vertrouwde partner van Heesen Yachts. Volgens Rick van Wetering, Chief Operation Officer van Heesen, deelt Talsma "dezelfde visie met betrekking tot het efficiënt en slim bouwen van superjachten van Nederlandse oorsprong." Het design van het interieur van het jacht wordt verzorgd door Luca Dini Design and Architecture. Er wordt vooral gewerkt aan een persoonlijk en uniek ontwerp waar de persoonlijkheid van de eigenaren in terug is te zien. Silvia Margutti van de Italiaanse designstudio noemt de huidige fase een "inspirerende fase". Volgens Margutti wordt Nederlandse functionaliteit gecombineerd met Italiaanse creativiteit waardoor een "meesterwerk" kan worden gebouwd.

Onderstaande video geeft een kleine impressie van het Nederlandse superjacht:

YN 20555 Serena Joining April 2023 from Heesen Yachts on Vimeo.

Project Serena

Zoals op bovenstaande video en foto's is te zien, is de samenvoeging van romp en opbouw een grote stap in het productieproces. Nu werkt Heesen Yachts hard aan het afronden van het interieur van het yacht zodat de Serena in de herfst van 2024 ook uit kan varen.

Superjachten
  • Heesen Yachts
  • Ruben Griffioen
  • Heesen Yachts