Mysterie in Monnickendam: van wie is het nieuwe 61 meter lange superjacht Asia?

Het enorme jacht ligt al drie weken lang in de haven van de historische stad maar de kersverse eigenaar is nog niet gespot

Monnickendam

Groot nieuws in Monnickendam: het 61-meter lange Project Asia – of YN 253 – werd op 20 januari te water gelaten bij Royal Hakvoort Shipyards. Een bijzondere gebeurtenis op zich, maar wat het nog opvallender maakt is dat het jacht inmiddels nog niet opgehaald is door haar nieuwe eigenaar. Het jacht ligt al zo'n drie weken in de haven van de stad; een groot contrast met de zeilboten en kleine sloepjes die de haven normaal gesproken sieren. Van wie het jacht is, is niet bekend maar het trekt in ieder geval al flink wat bekijks.

Enorm jacht

Het blijft altijd een bijzonder gezicht: een enorm jacht lijkt altijd enorm misplaatst in de relatief kleine Nederlandse havens waar ze te water worden gelaten. Zo'n jacht trekt dan ook altijd flink wat toeristen die een blik op het 61 meter lange gevaarte komen werpen. Aan boord is ruimte voor zo'n 12 mensen exclusief crew, beschikt over een master cabin met privédek, twee badkamers, een studeerkamer en een skylounge. Daarnaast heeft het jacht nog een exclusieve VIP-suite, een lounge en een ruimte om te dineren. Op het zonnedek is een zwembad en zonnebedden te vinden maar aan boord is natuurlijk ook een fitnessruimte geïnstalleerd. Kortom, het zal de nieuwe eigenaar aan niets ontbreken.

Wie o wie?

Intussen wordt er flink gespeculeerd over de eigenaar van dit nieuwe speeltje. Zo zouden inwoners van Monnickendam – volgens luxe lifestyle website Pure Luxe – praten over een Russische oligarch die het jacht nog niet op kan halen door de oorlog in Oekraïne en de sancties die hier mee gepaard gaan, of een rijke Amerikaan die een tweede, grotere schip gekocht heeft voor bij zijn huidige 'kleine' 45-meter lange jacht.

Het is nog even afwachten welke theorie uiteindelijk de waarheid blijkt te zijn maar het blijft in ieder geval een bijzonder plaatje om te aanschouwen én zorgt voor reuring in de historische stad.

Superjachten
  • BOAT International, Pure Luxe, Royal Hakvoort Shipyard
  • Adobe Stock