Dit is wat experts vinden van het superjacht van Amazon-baas Jeff Bezos: "Een belachelijke boot"

De meningen zijn verdeeld; dit is wat deskundigen te zeggen hebben over de 127-meter lange Koru

Koru

Het is inmiddels alweer bijna een jaar geleden dat Koru, het enorme jacht van Jeff Bezos, voor het eerst op het water gezien werd. En dat betekent dat de hele wereld inmiddels van de foto's, video's en soms zelfs in levenden lijve heeft kunnen genieten van dit 127-meter lange staaltje Nederlands vakmanschap. Het jacht is gebouwd door Oceanco en deed vooral in het begin nogal wat stof opwaaien, vooral bij het 'gewone' volk dat rijksmonument De Hef in Rotterdam liever niet ontmantelt zag worden voor de reus. Maar de vraag is: wat denken de experts uit de wereld van de jachtbouw nu eigenlijk van dit kolossale jacht? Business Insider deed navraag bij verschillende makelaars, jachtbouwers en superjachtexperts.

Geweldig

Het kon ook bijna niet anders maar over het algemeen is iedereen behoorlijk te spreken over dit specifieke werk van Oceanco. "Absoluut beeldschoon" zei Federico Rossi, de COO van luxe jachtbouwer Rossinavi. Een andere expert noemde het jacht "geweldig" en "heel goed gemaakt". Wat vooral verbaasde was het feit dat het jacht, ondanks haar lengte, nog steeds klassiek is: "Toen ik in 2018 hoorde dat er een klassiek zeiljacht van 125 meter gebouwd werd, dacht ik: dat kan nooit een klassiek zeiljacht zijn. Maar dat is het wél." Eerlijk is eerlijk: het jacht vaart voornamelijk op haar motoren en de zeilen zijn voornamelijk voor de show, maar ze heeft zeker de look van een klassiek jacht. In de woorden van een kapitein van megajachten: "Prachtig".

Too much

Toch zijn er natuurlijk altijd mensen met een andere mening; sommige mensen vinden het jacht namelijk een beetje too much. Zo vertelt een jachtmakelaar: "Het is echt over de top. Een verschrikkelijk belachelijke boot." Ook een van de experts die over het algemeen te spreken was over het jacht, noemde het royale gebruik van teak aan boord "bizar" en met het oog op duurzaamheid is een enorme hoeveelheid aan teak aan boord natuurlijk ook steeds minder goed te verantwoorden. Al helemaal niet wanneer men ook het geld heeft om te investeren in – misschien duurdere – alternatieven.

Toch is het grote deel van de jachtwereld onder de indruk van het luxe jacht. En met een jachtbouwer als Oceanco kan het ook bijna niet anders. Anders Kurtén, CEO van Fraser Yachts, voegt toe: "Ik ben blij voor de mensen die de mogelijkheid hadden om aan dit jacht te mogen werken."

Holland's Glorie
  • Business Insider
  • NL Beeld / The Photo One