Jeff Bezos' Nederlandse superzeiljacht laat zich zien

De romp van het superzeiljacht Y721 is vanochtend onthuld in de werf van Oceanco in Zwijndrecht. Met een lengte van 127 meter is Y721 officieel het grootste jacht dat op Nederlandse bodem gebouwd is.

Jeff Bezos' Nederlandse superzeiljacht laat zich zien

In mei brak het nieuws dat de Nederlandse werf Oceanco in het diepste geheim aan een nieuw project werkte. Volgens Brad Stone, de schrijver van het boek Amazon Unbound, zou de opdracht door niemand minder dan Amazon-oprichter Jeff Bezos ingediend zijn. De rijkste man ter wereld verdient immers een van de meest indrukwekkende zeiljachten ter wereld. Met een lengte van maar liefst 127 meter lijkt de Y721 aan de eisen van de tech magnaat te voldoen.

Drie jaar, drie masten

De klassiek gelijnde schoener werd al in 2018 verkocht en maakte in die tijd zelfs een verhuizing mee. Na een gedeeltelijke opbouw in Zwijnenburg werd het schip in 2019 verplaats naar de door Oceanco nieuw aangeschafte werf in Zwijndrecht. Veel details zijn nog ongewis, maar zeker is dat Y721 van drie masten en een boegspriet voorzien zal worden. Y721 is de derde en grootste in een serie superzeiljachten van Oceanco, na de Aquilo (86 meter) uit 2016 en de Black Pearl (106.7 meter) uit 2018.

Nummer twee

Y721 mag dan wel het grootste Nederlandse zeiljacht ooit zijn, maar bij aflevering zal het schip wereldwijd op nummer twee komen te staan. De Duitse gigant Sailing Yacht A van Norbiskrug blijft met een lengte van 142.81 meter de onbetwiste koning. Black Pearl vinden we dan terug op de derde plek. Mocht het schip inderdaad van Mr. Bezos zijn, dan is het opvallend dat de extreem competitieve Amerikaan niet het allergrootste schip ter wereld heeft laten bouwen.

Serie giganten

De onthulling van Y721 komt slechts twee weken na de lancering van de 117 meter lange Y719, voorlopig Oceanco's grootste superjacht. Na de lancering van Y721 staan de 111 meter lange Y722 en de 109 meter lange Y720 op het programma bij de werf. Y721 zal binnenkort overgebracht worden naar een andere faciliteit voor afbouw werkzaamheden.

Nieuws
  • Tom van Oossanen