Team JAJO behaalt na indrukwekkende eindsprint de tweede plaats in de VO65 Sprint van The Ocean Race

Ze waren de eerste boot die op dinsdag de haven van Genua binnenvaart; Team JAJO eindigt om half 11 's ochtends op een welverdiende tweede plek in de laatste leg én het algemeen klassement van The Ocean Race.

Team JAJO

Maandagochtend arriveerde WindWhisper als eerste in Italië: het Poolse team had een flinke voorsprong opgebouwd en lag dan ook ruim een dag voor op de andere deelnemers. Maar dinsdagochtend was het dan eindelijk zover: op dat moment zou duidelijk worden wie op de tweede, derde en vierde plek zouden eindigen binnen het VO65 Sprint klassement. Het was spannend tot op het einde: bij onze laatste check-in stond het Nederlandse Team JAJO derde maar de nummer twee en vier waren niet ver van hen verwijderd. In een indrukwekkende eindsprint is het de zeilers van het Nederlandse team alsnog gelukt om een welverdiende tweede plek te bemachtigen.

Een spannende laatste leg

Er was sprake van extreem lichte weersomstandigheden waardoor de uiteindelijk trip maar liefst twaalf dagen duurde in plaats van de voorspelde tien dagen. Al op de tweede dag wist WindWhisper Racing Team de leiding te pakken en door een ontmoeting met een groep orka's zakte het Nederlandse Team JAJO steeds verder af. Uiteindelijk stond het team vierde in de race, maar afgelopen nacht wisten de zeilers het tij te keren: vanuit een derde positie wist Team JAJO zich naar voren te werken met een verandering in tactiek. Door een route langs de kust te kiezen wist het team de andere deelnemers achter zich te laten. Navigator Max Deckers vertelt in een persstatement: "We kozen er bewust voor om bij de kust en in eerste instantie bij de rest van de vloot te blijven. Waarbij we ze op bootsnelheid en manoeuvres voorbij wilden gaan. We zaten vannacht in een gijp-duel met Vivá Mexico toen wij aan de goede kant van een wolk zaten en zijn niet. Wij kregen daar een windbaan en konden ze toen niet alleen voorbijkomen, maar we wisten ook meteen een voorsprong op te bouwen van een paar mijl."

Opluchting en trots

Schipper Jelmer van Beek is trots op zijn team: "Als Team JAJO kunnen we trots op onszelf zijn met deze tweede plek, we hebben het heel goed gedaan. Niet alleen in deze laatste etappe maar ook in de vorige twee etappes met een tweede en derde plek en winst van de In-Port Race thuis in Den Haag. Felicitaties natuurlijk voor het WindWhisper Racing Team die hebben laten zien deze race van uitzonderlijke klasse te zijn."

Winnaar IMOCA leg 7

Naast de buitengewone prestaties van Team JAJO, is ook in de 7e leg van de IMOCA-race een opvallende winnaar uit de bus gekomen: Team Malizia kon op het laatste moment nog een indrukwekkende winst in de wacht slepen. Hoewel Team Holcim-PRB het grootste deel van de leg vooraan lag, heeft het Duitse team op de laatste dag de beslissing genomen om dichterbij de kust te gaan varen. En die beslissing loonde: "Ik ben heel blij en trots op het team. Het is een voorrecht om met ze te hebben mogen werken," vertelt schipper Boris Herrman in een persstatement. De Nederlandse Rosie Kuiper, zeilster voor Team Malizia kan het nog niet geloven: "We hebben een rondje om de wereld gedaan en onszelf dag in en dag uit gepusht en om dan zo te eindigen, dat is zo speciaal."

De uiteindelijk winnaar van de gehele Ocean Race zal pas na een hoorzitting bekend worden.

Nieuws
  • The Ocean Race, Team JAJO
  • Sailing Energy / The Ocean Race