Duizenden scheepswrakken liggen op de bodem van de zee en vervuilen de oceanen

De vergane schepen liggen er al sinds de Tweede Wereldoorlog en de impact is enorm.

scheepswrak

Het is inmiddels bijna tachtig jaar geleden sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Maar de oceanen worden nog steeds beïnvloed door de strijd. In de Stille Oceaan, bij het eiland Guadalcanal op de Salomonseilanden, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog behoorlijk gevochten. Meer dan honderd scheepswrakken liggen hier verspreid over de bodem van de oceaan. De hoeveelheid schepen en vliegtuigen die hier vergaan zijn zorgen ervoor dat het water de naam 'Iron Bottom Sound' heeft gekregen. Maar de aanwezigheid van deze scheepswrakken kan een grote impact hebben op het welzijn van de oceaan én de lokale bevolking. De schepen zouden namelijk verantwoordelijk kunnen zijn voor verschillende olielekken.

Zwarte oceaan

Vorig jaar werden de Salomonseilanden getroffen door een aardbeving van 7 op de schaal van Richter. Daarna kleurde de kust en de zee van het eiland Guadalcanal zwart: "We keken naar de kust en de zee – alles was zwart. Pas toen we het roken wisten we dat het olie was", vertelt Lukeson Chekani, een lokale bewoner, aan ABC News. Hoewel niemand het zeker weet, vermoeden de locals dat de olie uit de scheepswrakken langs de kust komt. En dat beïnvloedt de oceaan en het leven in de oceaan, maar ook het leven van Chekani: "We hadden die maand geen inkomen. De strand en de zee zijn ons grootste inkomstenbron. Mensen konden niet zwemmen en we lieten ze ook niet naar het strand gaan."

Duizenden schepen

Maar het probleem is groter dan alleen Guadalcanal. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zouden zo'n 3.800 schepen zijn vergaan en het merendeel ligt in Chuuk Lagoon in de Federale Staten van Micronesië, een streek die de naam 'scheepskerkhof' gekregen heeft. Tijdens de oorlog was het gebied een belangrijk onderdeel van de Japanse basis en door de hoeveelheid scheepswrakken lijkt de hoeveelheid olielekken ook in dit gebied toe te nemen. Daarnaast zouden er nog verschillende explosieven aan boord van de schepen zijn, die dus kunnen ontploffen. Volgens experts kunnen 60 van de schepen op de bodem van de Stille Oceaan elk moment 'instorten'. Ze worden door de lokale bevolking en onderzoekers dan ook wel 'tikkende tijdbommen' genoemd.

Een stip op de kaart

Hoewel onderzoekers wel ongeveer weten waar het schip ligt, gaat het voornamelijk om een stip op de kaart. Van veel schepen is niet bekend waar ze precies liggen en wat voor risico ze vormen voor de omgeving en oceaan. Daarnaast kost het veel om olie uit een gezonken schip te halen. De lokale overheden roepen de grote spelers in de strijd van tachtig jaar geleden op om te helpen deze scheepswrakken leeg te halen: "Dit is iets waar we geen middelen voor hebben, noch de capaciteit en de technische knowhow om een dergelijke exercitie uit te voeren," vertelt Melchior Mataki, de minister van Milieu van de Salomonseilanden. Hij vervolgt: "Wij waren in de eerste plaats niet verantwoordelijk voor het feit dat de schepen er kwamen te liggen. [De regeringen moeten] nauw met ons samenwerken om deze wrakken veilig te maken, zodat onze mensen dit risico niet lopen."

Nieuws
  • ABC News
  • Adobe Stock