De perfecte 'zeewaardige' films voor een druilerige zondag

Wat is uw favoriete film die zich afspeelt op zee?

films

De zee is een veelzijdige actrice: ze kan het decor zijn van een romantische film waarbij de hoofdrolspelers op het strand voor elkaar vallen met een glinsterende blauwe horizon op de achtergrond. Of ze is een echte bad guy die woest om zich heen slaat terwijl de protagonist de boot en crew in veiligheid probeert te brengen. En wie kent de bekende blockbuster Jaws niet, waarin de zee een gevaarlijk geheim bewaard... Enthousiast geworden? Dit zijn een aantal geweldige films die zich afspelen op zee. Perfect voor een druilerige zondag als deze.

The Abyss

Deze film uit 1989 komt van de hand van James Cameron die, voor het succes van Titanic en Avatar, vooral sci-fi meesterwerken maakte. The Abyss gaat over een groep mensen die in een race tegen de klok een gezonken onderzeeër proberen te vinden maar in plaats daarvan een gevaarlijke nieuwe buitenaardse levensvorm ontdekken... Een sciencefictionfilm die zich afspeelt onder water, dus.

Life of Pi

Een 12-jarige knul die vastzit op een reddingsboot op de Stille Ocean mét een Bengaalse tijger – en dat voor 227 dagen... Het plot voor deze film klinkt misschien onwerkelijk en misschien zelfs niet heel interessant, maar de film was een enorm succes wereldwijd. Na een storm aan boord beland de jonge Pi op een reddingsboot mét de eerdergenoemde tijger. De film is geweldig om te zien met veel kleuren, surrealistische beelden en een onwaarschijnlijke vriendschap.

Moana

Op zoek naar een film voor de hele familie? Moana is een van de betere Disney-films van de afgelopen tijd en speelt zich af op en rond een fictief eiland in het oude Polynesië. De film gaat over de dochter van het hoofd van het dorp. Moana hoort de rol van haar vader over te nemen maar voelt hier zelf niet heel veel voor. Zij wil het liefst op het water zijn, varen, zoals haar voorouders dat ook altijd gedaan hebben. Een spannend en humoristisch verhaal voor het hele gezin mét aanstekelijke liedjes.

The secret Life of Walter Mitty

Goed, The Secret Life of Walter Mitty is misschien een beetje een vreemde eend in de bijt vergeleken met de andere films in dit lijstje. Immers, de film speelt zich niet voor het grootste deel af op zee. Maar deze film heeft een flink aantal surrealistische beelden waarin de fantasie van Walter Mitty op hol slaat en hij de meest geweldige dingen meemaakt. Waaronder een geweldige scene waarin Ben Stiller vanuit een helicopter het water in springt en het gevecht aangaat met een haai. Een mooie feelgood film, perfect voor een grijze zondagmiddag.

The Life Aquatic with Steve Zissou

Voor de liefhebbers van Wes Anderson films is er ook genoeg te genieten: The Life Aquatic with Steve Zissou is een film met Bill Murray die zich voor een groot deel afspeelt in en rond het water. Murray speelt de beroemde oceanograaf Zissou die op een expeditie gaat om een mysterieuze – en mogelijk niet-bestaande – Jaguar Shark te vinden die Zissou's partner vermoord zou hebben. Het verhaal is geïnspireerd door het leven van Jacques Cousteau, een pionier in de duikwereld.

Natuurlijk is een dergelijk lijstje veel te kort om alle mogelijke meesterwerken te noemen. Zo hebben we het nog niet eens gehad over Jaws, Captain Phillips, Master and Commander: The Far Side of the World en het geweldige Das Boot. Of wat dacht u van het minder bekende The Old Man and the Sea? Een voor een geweldige films die uw zondagmiddag zomaar eens wat minder grijs zouden kunnen maken. Veel kijkplezier!

Yacht Life
  • BOAT International, CBR
  • NL Beeld / Album