Achterstand voor team JAJO na ontmoeting met orka's: 'We realiseerden ons goed dat het gevaarlijk was'

Een dergelijk incident was te verwachten en de bemanning was erop voorbereid, maar ook team JAJO is tijdens de laatste etappe van The Ocean Race in aanraking gekomen met de roemruchtige orka's: 'Het was meteen duidelijk dat het serieus was.'

orka

Tijdens ons interview met Jorden van Rooijen grapte hij er nog over: "In de Middellandse Zee heb je die orka's waar iedereen het over heeft." Maar team JAJO is tijdens de laatste leg van de The Ocean Race ook in aanraking gekomen met deze beruchte zoogdieren. Het incident vond donderdag aan het eind van de middag plaats en iedereen aan boord is er zonder kleerscheuren af gekomen. Ook het schip is onbeschadigd en de orka's zijn ongedeerd. Toch heeft de ontmoeting het team een flinke achterstand opgeleverd: "We lagen tweede en nu liggen we vierde," vertelt schipper Jelmer van Beek.

Een spannende ontmoeting

Het gebeurde vlak voor de Straat van Gibraltar, een bekende plaats voor de orka-aanvallen. Een drietal orka's besluit het Nederlandse team JAJO een bezoekje te brengen tijdens de laatste leg van The Ocean Race van Den Haag naar Genua, Italië. Op het moment van de aanval ligt team JAJO tweede in de race. Schipper Jelmer van Beek vertelt in een persbericht: "Inmiddels zeilen we weer, maar zojuist kwamen er drie orka’s recht op ons af en begonnen tegen de roeren aan te slaan. Het was heel imposant om de orka’s te zien. Echt prachtige beesten maar we realiseerden ons ook goed dat het gevaarlijk was. Zeilen naar beneden en snelheid uit de boot." On-Board-Reporter Brend Schuil kon het incident vastleggen: "We zagen opeens drie orka’s naar ons toe komen. Het was meteen duidelijk dat het serieus was en iedereen werd bovendeks geroepen. In het begin waren ze driftiger en actiever richting onze boot en leek het erop alsof ze onze roeren aanvielen." In onderstaande video is het incident terug te zien.

Geen gewonden, alleen achterstand

Het hele voorval duurde niet langer dan vijftien minuten. Brend Schuil: "Toen we de zeilen naar beneden hadden en dus langzamer gingen varen werd het gedrag snel minder. Naast de zeilen naar beneden hebben we geprobeerd om op de boot zoveel mogelijk geluid te maken. Uiteindelijk zwommen ze al snel weg. Iedereen is oké aan boord en de dieren zijn ook ongedeerd." Toch heeft de aanvaring voor een behoorlijke achterstand gezorgd voor het team; JAJO lag tweede in de race maar door de orka's zijn ze uiteindelijk afgezakt tot de vierde positie. Toch blijft schipper Jelmer van Beek positief: "Hopelijk kunnen we de opgelopen achterstand weer goed maken."

De deelnemers komen naar alle waarschijnlijkheid op 25 juni aan in Genua.

Nieuws
  • The Ocean Race
  • Brend Schuil / Team JAJO