Zeiljachten worden tot zinken gebracht rond Straat van Gibraltar

Sinds 2020 is het een waar probleem geworden; meerdere malen zijn jachten rond de kust van Portugal, Spanje en Marokko aangevallen door orka's.

orka

In 2020 vond het eerste incident plaats dat terecht opmerkelijk kan worden genoemd. Een kleine groep orka's aan de kust van Spanje en Portugal begon zich vreemd te gedragen. De groep viel op ogenschijnlijk agressieve manier jachten aan met als gevolg schade aan het roer van de schepen. Inmiddels zijn de aanvallen zo erg uit de hand gelopen dat er een jacht is gezonken. Zeilers worden gewaarschuwd om voorzichtig te zijn.

Rammen van de boot

Het gebeurde Sir Robin Knox-Johnston; toen hij in november 2022 met zijn Sanjula in de buurt van Cabo Finisterre in Spanje voer werd hij opeens omringd door de zogenoemde 'killer whales'. Direct daarna begonnen zeven tot tien orka's tegen zijn vaartuig aan te botsen. De dieren vielen voornamelijk het roer aan tot deze het uiteindelijk begaf. Knox-Johnston had zijn motor uitgedaan om vervolgens de noodstuurinrichting in orde te maken. Na tien minuten verlieten de orka's de plek van het misdrijf en kon Knox-Johnston veilig naar Vigo zeilen om zijn boot te repareren.

Gevaarlijk

Maar niet elk schip is veilig teruggekeerd naar de haven. In Sines, Portugal is een bemanning van boord geraakt omdat de orka's het schip tot zinken hadden gebracht. De vijf bemanningsleden zijn uiteindelijk via een reddingsvlot in veiligheid gebracht. Inmiddels zijn er meer dan 200 incidenten gemeld waarbij een orka in de buurt van een vaartuig is gekomen.

Veiligheidsmaatregelen

Zeilers zijn gewaarschuwd en dat betekent dat extra veiligheidsmaatregelen gewenst zijn. Men wordt geadviseerd om uit de buurt te blijven van gebieden waarin de orka's eerder actief zijn geweest. Schepen kleiner dan 15 meter mogen niet meer in de zogenoemde 'verboden zone' komen in de buurt van Gibraltar. Op de website van GT Orca Atlántica is een kaart te vinden waar de orka-activiteit nauwkeurig wordt bijgehouden.

Wat te doen?

Wanneer men toch het slachtoffer wordt van een orka-aanval dan is het belangrijk om het vaartuig zo oninteressant mogelijk te maken voor de dieren. Schakel de automatische piloot uit zodat het roer vrij kan bewegen en de kans kleiner wordt dat deze afbreekt. Er wordt ook vooral geadviseerd om niet te schreeuwen naar de dieren, niets naar hen te gooien en om te zorgen dat u niet te veel gezien kunt worden door de orka's.

Niemand weet precies waarom de orka's zich zo gedragen maar het is van belang dat u voorzichtig te werk gaat wanneer u plannen heeft om te gaan zeilen in de buurt van Gibraltar.

In bovenstaande video zijn voorbeelden van orka-aanvallen te zien.

Nieuws
  • Insider, Yachting World, Schuttevaer
  • Unsplash/Thomas Lipke/Mike Doherty